Madness- és Skaland-játékunk nyertesei

Vágólapra másolva!
Legutóbbi nyerteseink mindkét játékunk révén a ska műfajt tanulmányozhatják behatóbban. Kisorsoltuk az idiotizmusukról egykor elhíresült Madness új lemezét, és a magyar szcénát csokorba szedő Skaland 2005 válogatást, a szerencsések nevei pedig ezennel közhírré tétetnek.
Vágólapra másolva!

A Madness a hetvenes évek végén alakult Londonban, majd mikor a tagok közül többen még a húszat sem töltötték be, a zenekar már a slágerlistán is feltűnt, és '79 novemberében megjelenő első albumuk, a One Step Beyond a brit lista második helyéig jutott. Valamennyi közül az első Madness-lemezen volt érezhető leginkább a ska hatása, több feldolgozás is volt az albumon, ám már akkor is feltűnő volt a zenekar egyéni, humoros hangvétele. Volt a csapatnak egy veleszületett bája, amely a szkeptikusokat is képes volt leszerelni, és a burleszkeket idéző videoklipek is erre épültek. A '80-as évek első fele számos sikert hozott, majd hosszú szünet és néhány gyenge próbálkozás után '99-ben állt újra össze a banda egy új stúdiólemez erejéig.

Tavaly nyáron The Dangermen néven kezdtek koncertezni, hogy a reggae, ska és rock klasszikusait dolgozzák fel színpadra szabva, és ezekből a feldolgozásokból gyűjtöttek össze egy lemezre valót, melyet majd még követni fog egy második rész is. A Dangermen Sessions első epizódja azt nyújtja, amit vártunk tőle: szórakoztató, táncolható számokról van szó, a zenészek pedig most egyértelműen a ska határain belül maradnak. Azzal, hogy a Madness ezúttal mások számait játssza, kihagyják a saját szövegeikből adódó lehetőségeket, viszont a humort az előadásmóddal igyekeznek pótolni.

A Skaland 2005 album története tavaly őszre nyúlik vissza, mikor a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a CrossRoads meghirdette közös projektjét, melynek célja egy magyar ska-válogatáslemez életre hívása volt. A terv kettős volt: egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosítani a lappangó magyarországi ska-szcénának, valamint nem titkoltan megtörni az ország főváros-központúságát.

A stílus sokrétűsége miatt, a lemez zenei világa is meglehetősen eklektikus. Mondhatnánk, hogy nem mindig marad a szigorú értelemben vett ska korlátai között - ha lennének ilyen korlátok. Elsőként a "házigazda" PASO köszön be, akik a lemezen két számot is jegyeznek, de a Honeyball is duplán szerepel az albumon. Felkerült a válogatásra még a Ladánybene, a pankSapKA, a Skambulance és a CsizmáSKAndúr, de hallhatjuk a Fórum régi klasszikusát is. A kavalkádból kiemelkedik a Boogie Mamma, amely viszi a pálmát ebben a válogatottban.

Az angolok lemezéért azt kellett tudni, hogy melyik népszerű londoni futballcsapat indulóját énekelte fel a Madness énekese, Suggs. A helyes válasz a Chelsea volt, a helyes megfejtők közül pedig CD-t nyert:

Rózsa Zsuzsanna
Sira Zsolt

A Skaland-játék kérdésére - Melyik városban alakult a Fórum együttes? - a jó válasz a Baja volt, a CD-t pedig ők nyerték:

Richter Géza
Seress Bence
Szőke Edit

A nyerteseknek gratulálunk, a CD-ket részükre postán küldjük.