A Patyomkin páncélos és a Pet Shop Boys

Vágólapra másolva!
Meglepő húzással állt elő a klasszikus brit szintipop-duó, a Pet Shop Boys. Neil Tennant és Chris Lowe ugyanis a híres Eisenstein-filmhez, a Patyomkin páncéloshoz komponálnak zenét.
Vágólapra másolva!

Szergej Eisenstein 1925-ben készült, 65 perces némafilmjét, a Patyomkin páncélos-t szeretné újraértelmezni a Pet Shop Boys azáltal, hogy filmzenét írtak a nyolcvanéves műhöz. A duónak ebben a Drezdai Filharmonikusok és a karmester Jonathan Stockhammer voltak segítségére.

A zenemű már tavaly szeptemberben elhangzott egyszer, akkor a londoni Trafalgar Square-en adta elő több ezer néző előtt a Pet Shop Boys és a német nagyzenekar, miközben egy óriási kivetítőn a filmet is levetítették. A lemez szeptember 5-én jelenik majd meg.

Neil Tennant, az együttes énekese így beszélt a furcsa együttműködésről: "Nagyon megtetszett nekünk az ötlet, hogy van valami, ami a húszas években készült, mi pedig kortárs elektronikus zenét teszünk alá." Tennant arra is hivatkozott a BBC 1 Breakfast On Friday című műsorában, hogy állítólag maga Eisenstein szerette volna, ha tízévente új zene készül a filmhez, míg ő és Chris Lowe pedig szerették volna kipróbálni, képesek-e írni több mint egyórányi folyamatos zenét.

Az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alkotásának tartott Patyomkin páncélos az 1905-ös orosz forradalom eseményeit eleveníti fel, és Tennant szerint az új filmzenének köszönhetően "másképp nézi az ember a filmet", amelynek a zene egyben a "modernista jellegét" is kihangsúlyozza majd.