Pet Shop Boys és Soft Cell a Szigeten

Vágólapra másolva!
Véglegesen összeállt az idei Sziget nagyszínpadának programja: a korábban meghirdetett fellépőkhöz végül a Pet Shop Boys és a Soft Cell is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legsikeresebb duója, a Pet Shop Boys az éra azon kevés együttesei közé tartozik, akik nemcsak a szakma elismerését vívták ki, zenéjük kereskedelmileg is sikeres volt. Népszerűségük titka, hogy a megfelelő időben reagáltak az európai dance-szcéna változására: pályájuk elején leginkább dance-pop alapokra épülő zenét játszottak, de hatással volt rájuk a diszkó feltámadása és a kilencvenes évek elején aranykorát élő techno is.

A nyolcvanas években olyan slágerekkel döntögették a slágerlistákat, mint az Always On My Mind, a West End Girls vagy az It's a Sin. A duó azonban nem csak zeneszerzőként ért el kiemelkedő sikereket: többek között olyan sztároknak készítettek remixeket, mint Liza Minnelli, a U2 vagy Frankie Valli.

Pár év kihagyás után ismét a slágerlisták élére ugrottak az 1999-ben kiadott Nightlife című albummal, melyről a New York City Boy című számot hosszú hónapokig játszották a klubok Európa- és világszerte.

A Soft Cell a nyolcvanas évek egyik kevésbé meghatározó szintipop duója volt, akiket a világ főként az 1981-ben kiadott Tainted Love című számukról ismer. A dolog érdekessége, hogy egyetlen slágerük is csak feldolgozás: a dalt eredetileg a Four Prepsből ismert Ed Cobb írta, még évtizedekkel korábban. A Tainted Love-ot a Soft Cell után is számtalan együttes dolgozta fel, legutóbb Marilyn Manson került úgy a toplisták élére, hogy a Soft Cell által hangszerelt verzióhoz szinte hozzá sem nyúlt. Marc Almondnak és Dave Ballnak ezek után is voltak próbálkozásai, ám a Tainted Love sikeréhez mérhetőt már nem sikerült alkotniuk. Budapesti fellépésükön várhatóan ezt a számot is előadják majd.

További nevek az idei Sziget nagyszínpadáról: Busta Ryhmes, a Bloodhound Gang, a Sugababes, a Basemnet Jaxx, az Anthrax, a Faithless, a Fun Lovin' Criminals, a Seeed, a Tito & Tarantula, illetve a Rasmus.