Egyre kevesebben mennek koncertekre

Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai koncertek látogatottsága közel 12%-kal csökkent 2005 első félévében annak ellenére, hogy tíz éve most először csökkentek átlagosan a jegyárak a tengerentúlon. A visszaesés nagyrészt az utóbbi években folyamatosan növekvő koncertáraknak tudható be.
Vágólapra másolva!

A rajongók együttesen 14,5 millió jegyet váltottak a 100 legnépszerűbb turnéra január és június között, írta a Pollstar, a zeneipar kereskedelmi magazinja. Ugyanezek a koncertkörutak összesen 730,9 millió dollár (mintegy 152 milliárd forint) bruttó bevételt hoztak, ami 17,2%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.

Gary Bongiovanni, a Pollstar főszerkesztője szerint a bevételek és jegyeladások visszaesése leginkább annak köszönhető, hogy már évek óta folyamatosan emelkednek a koncertbelépők árai, ami sok rajongónak elvette a kedvét a koncertre járástól. "Az árakat egyre csak emeltük, míg tavaly már jelentős elfordulást tapasztaltunk a közönség részéről" - mondta Bongiovanni.

Észak-Amerikában a top 100 turnéra váltható jegyek átlagára 50 dollár (10 400 forint) körül volt, mely a tavalyi értékhez képest 6,1%-os csökkenés. "Rekordbevételekre tettünk szert ugyan tavaly, mégis a szponzorok, a zeneipar üzletembereinek a gatyája is ráment, hogy kifizessék a zenészeket, így még profit se nagyon maradt" - nyilatkozta Bongiovanni. "Most ütött vissza a koncertjegyek évek óta tartó emelkedése. Emiatt az előadók is kénytelenek kisebb részesedéssel beérni."

Olyan sztárcsapatoknak, mint a U2 nem okoz gondot, hogy kifizettessék
rajongóikkal a nem ritkán a normál jegyárak többszörösét kóstáló belépőket. Az ír banda idei Vertigo 2005 turnéjára az átlagos jegyár csaknem 97 dollárra (több mint 20 ezer forintra) rúgott, de egyes helyjegyekért akár 160 dollárt (33 ezer forintot) is elkértek. A Pollstar első embere szerint a nagynevű zenekarok még ezt is megtehetik, mert mindig lesznek, akik megfizetik a legdrágább helyeket is.

A U2 turnéja természetesen vezeti a bevételi listát, csaknem 5 millió dolláros előnnyel a második helyezett Céline Dion előtt. A popdíva helyezésének érdekessége azonban, hogy egy olyan koncertsorozattal áll az előkelő helyen, mely soha nem hagyta el Las Vegas városát, ennek megfelelően persze csak az átlagos jegyár is majdnem utoléri a U2 legdrágább belépőinek árát. A 10 legjobb hozamú koncertezők között tartják még számon Elton Johnt, az Eaglest és a Mötley Crüe-t is.