Favágó bébidollban, fejhangú mókus, japán cowboy

Vágólapra másolva!
Április elsejét különösképpen nem szokás megünnepelni, inkább sokan csak magánakcióként csempésznek sót a kollegájuk kávéjába, míg mások vicces sms-eket küldözgetnek családtagjaiknak, és olyanok is vannak, akik disznó feliratokat celluxoznak mit sem sejtő barátjuk hátára. Mi most abban segítünk, hogy a nagy bolondozás ne maradjon zenei aláfestés nélkül. 
Vágólapra másolva!

Szerencsére sokan nemcsak kötelező alkalmakkor bolondulnak meg: a közelmúltban megújult Zeneáruházban számos idétlen előadót és ütődött számot lehet találni, így aki Bolondok napja tiszteletére történetesen vicces dalokat szeretne hallgatni, annak most segítünk a választásban, méghozzá egy szubjektív válogatás CD-vel.

1. Rendkívül hálás dolog lökött rajzfilmek hasonlóképpen idióta zenéit hallgatni, főleg, ha olyan, mára kissé elfelejtett sorozatról van szó, mint az Alvin és a Mókusok. Igaz, erről manapság a legtöbb fiatalnak már egy magyar pop-punkzenekar jut az eszébe, nyilván sokan vagyunk, akik emlékszünk a rajzfilmre is és a héliumhangon éneklő mókusokra. Ez az egyszerű trükk - az eredeti ének felgyorsítása - egy Ross Bagdasarian nevű amerikai énekesnek jutott eszébe még a hatvanas évek elején, és az első kislemez sikere után a zenéhez készült el a rajzfilm is a három éneklő mókus: Alvin, Theodore és Simon kalandjairól.

A sorozat túlélte az 1972-ben elhunyt Bagdasariant is, és eladott lemezek milliói bizonyították utána is az Alvin & the Chipmunks népszerűségét. Nem is következhet más ezután, mint az Alvin for President.

2. Sok együttes épített az idétlenségre, de talán egy sem volt, aki ennyire masszívan tudta volna ontani magából a - jó értelemben vett - hülyeséget, mint a Beastie Boys. A három New York-i srác jó huszonöt éve képtelen megkomolyodni, és ez már önmagában remek dolog. Az még inkább az, hogy nagyjából két évtizede rendkívüli népszerűség mellett idétlenkedhetnek, hiszen a tavaly megjelent, eddigi utolsó albumuk sem utal arra, hogy kezdenék komolyan venni magukat.

Arról ugyan lehet vitatkozni, hogy az újabb Beastie Boys albumok jelentősége felér-e a trió legnépszerűbb lemezeiével (Licensed To Ill,Paul's Boutique, Check Your Head), de az biztos, hogy a dalokhoz hasonlóan ütődött videoklipeknek köszönhetően az együttes továbbra is tartja magát a hülyének elkönyvelt zenekarok között. Aki pedig emlékszik az Intergalactic klipjében botladozó bárgyú óriásszörnyekre, az nem csodálkozik, hogy ezt a számot választottuk ki.

3. Két testvérpár és egy dobos alkotta az amerikai új hullám leglököttebb zenekarát, a szintipopslágereiről és bizarr klipjeiről ismert Devót. A Devo tagjait csak lehetetlen sci-fi filmeket idéző uniformisokban lehetett látni, és az akkoriban induló MTV révén komoly népszerűségre is szert tettek. Azt már kevesebben tudják, hogy a zenekar korai albumait a korszak legfontosabb lemezei között tartják számon, és a mai napig számos előadóra gyakoroltak bevallottan nagy hatást. A csapat frontembere, Mark Mothersbaugh pedig mára sikeres filmzeneszerző lett. Ez pedig akár a Devo himnusza is lehetne: Time Out For Fun.

Forrás: EMI4. Sokak szerint az már eleve vicces, ha valaki osztrák létére próbálkozik a popműfajban, hát még akkor, ha magát az 1991-ben Dél-Tirolban felfedezett jégmúmiáról DJ Ötzinek nevezi el. A valójában Gerry Friedle nevű fiatalember eredetileg farmer szeretett volna lenni, csak félt a tehenektől, így további kerülők után lemezlovas lett, és jellegzetesen buta germán techno-alapú slágereivel a fél világot meghódította. Komolyan venni még annyira sem érdemes, mint a magyar mulatós műfaj csillagait, viszont a mókás számai kiválóan alkalmasak arra, hogy komolykodó kollegáinkat bosszantsuk velük. Ha szabad számot is ajánlanunk, akkor az az Anton Aus Tirol lesz.


5. A Dread Zeppelin már a nevében is vicc, ennek megfelelően a kaliforniai csapat egész pályafutását az ökörködésre építette. Az Elvis-hasonmás énekessel felálló zenekar Led Zeppelin-klasszikusok reggae-változatát játszotta, és még maga Robert Plant is kénytelen volt megsüvegelni az eredményt. Első lemezük 1990-ben igazi kultuszalbum lett az amerikai fiatalok körében, és erről van most szerencsénk ajánlani a Your Time Is Gonna Come című Led Zep-átiratot.

6. Hogy egy igazán aktuális marháskodást is bemutassunk, ahhoz Walesbe kell látogatnunk, ahol is a Newport nevű városban alakult meg a Goldie Lookin' Chain nevű ál-hiphop csapat. A megjelenésükben és hangzásukban is az oldschool hiphop kollektívákra hajazó együttes tavaly jelentette meg hivatalos debütáló lemezét, amelyen Britannia nagyobb része remekül szórakozott. És miért ne szórakozott volna, amikor a banda egyrészt élvezetesen parodizálta a hiphopot, másrészt rendkívül vicces szövegeket is írtak. Egyik számuk például egy olyan kellemetlen helyzetben levő emberről szól, akinek az édesanyja egy férfi nemi szervével rendelkezik: Your Mother's Got A Penis.

7. Talán az összeállítás legkézenfekvőbb résztvevője a brit Madness, amely már nevében is utal rá, hogy nem normálisak a tagok. A héttagú zenekar burleszk elemekkel dolgozó, összetéveszthetetlen klipjei segítségével több nemzedékkel is megszerettette magát, és a ska és a jellegzetesen angol könnyűzenei elemeket egyesítő zenéjével ma is képes feldobni a legpocsékabb bulikat. A Madness életműve is elég széles választékot kínál, így nem könnyű a döntés, amikor végül is a House Of Fun című slágerüket javasoljuk meghallgatni (ami mellesleg a zenekar egyetlen első helyezett kislemeze volt a brit slágerlistán).

8. Korábban kicsit gonoszul Kobayashi Ken-Ichiro japán karmestert illették a "Magyarországon világsztár" jellemzéssel, manapság ez a Sziget Fesztivál állandó vendégére, Mambo Kurtra alkalmazható. A vicces külsejű és hangú német előadó világslágerek vicces verzióit énekli egyedül egy rozzant villanyorgona kíséretében, narancssárga napszemüvegben. Kurt újdonságértéke ugyan kicsit megkopott az évek során, ám a Come As You Are című Nirvana-örökbecsűt énekli, azon még mindig nem lehet nem nevetni.