Minden idők legjobb rock'n'roll dalai

Vágólapra másolva!
Ilyen listák évente készülnek, több magazin, internetes portál és zenei szaklap is próbálkozik összeszedni és rendszerezni az elmúlt évtizedek muzikális termését. Ezúttal a neves Rolling Stone magazin gyűjtötte össze a legjobbakat, rock kategóriában.
Vágólapra másolva!

A magazin szakírói szerint minden idők legjobb rock'n'roll dala a Like a Rolling Stone, Bob Dylan klasszikusa. Az 1965-ös lemezen, a Highway 61 Revisited-en szereplő hatperces nóta tette igazán ismertté Dylant, talán ezzel lett középszerű folkénekesből igazi rockszár. Az aranyérem értéket erősen növeli, hogy nem egyetlen szigorú, zenekedvelő újságíró állította össze a listát, hanem sok muzsikus, kritikus, kiadó, producer, dalszerző közreműködött ennek létrehozásában - így például Art Garfunkel, Berry Gordy, a Motown Records alapítója, vagy éppen Ozzy Osbourne, korábbi Black Sabbath-énekes, újabban szétesett reality-főszereplő.

A Rolling Stones 1965-ös szerzeménye az (I Can't Get No) Satisfaction bizonyult minden idők második legjobb dalának, ezt John Lennon balladája, a pacifizmus egyik himnusza, az Imagine követ. Negyedik Marvin Gaye klasszikusa, a What's Going On, utána jön Aretha Franklin dala, a Respect.

A legjobb tíz rockdal között még felbukkan a Good Vibrations (Beach Boys), egy Chuck Berry-örökzöld, a Johnny B. Goode, és persze a Beatles sem maradhatott ki, tőlük a Hey Jude-ot emelték ki a szakértők.

A kétszázas lista igen nagy részén a rockzene hőskorszakának nagyjainak dalai, a hatvanas években írt kompozíciók terpeszkednek. 1990 utáni szerzemény igen kevés jutott fel ide, bár a Nirvana (Smells Like Teen Spirit) kilencedik helye nem rossz. A jelenleg is aktív, csúcson lévő együttesek, formációk közül alig jutottak be páran az elitklubba. Az OutKast hiphop-duó Hey Ya című dala a 180., Eminem 2002-es Lose Yourself-je pedig a 166. Egy rockzenei listán ez talán nem is olyan rossz.

A rock'n'roll királyának tartott Elvis csak a 19. helyet csípte meg a Hound Dog című dallal.