Nagy dobásra készül Dolly Parton

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a legnagyobb turnéjára indul októberben Dolly Parton a countryzene legnagyobb női sztárja. A turné Hello I'm Dolly címen fut majd, és a jövő év első felére ígért újabb, sorrendben negyedik bluegrass albumát fogja beharangozni az amerikai énekesnő.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös album címe Blue Smoke lesz. Addig is, hogy a rajongóknak legyen mit hallgatniuk, a három hónapon át tartó amerikai turné előlegeként a napokban megjelent egy dupla CD és egy DVD Dolly két évvel ezelőtti, Halos and Horns című albumát népszerűsítő országjárásáról. Mint az énekesnő nyilatkozatában elmondta, azon a turnén tapasztalhatta igazán, hogy ezek a megmozdulásai mennyire hiányoznak a rajongóinak.

Azt tervezi, hogy az október 14-én, a dél-karolinai Greenville-ből induló turné során minden rajongójának - öregnek és fiatalnak - kedvében jár majd, és korosztályokat áthidaló programot mutat be. A karácsony előtti héten véget érő koncertsorozatnak 35 állomása lesz szerte az Egyesült Államokban. A próbák a hónap végén a Dollywoodban, csaknem húsz éve működő szórakoztató parkjában tartandó bluegrass fesztivál után kezdődnek. A turnén túlnyomórészt színházakban lép majd fel, és egy nashville-i zenészekből verbuvált banda kíséri.

Az amerikai nemzeti intézménynek számító, tizenkét gyermekes családban felnőtt Dolly tizennégy éves korában írta alá első lemezszerződését, és azóta nincs megállás, néhány hosszabb-rövidebb pihenőn kívül. A hetvenes években vált műfajának nemzetközi hírű szupersztárjává.

Több mint negyvenesztendős pályafutása alatt a válogatásokkal együtt száznál több lemezt készített, közülük több tucat aranylemez lett. Csak a Billboard listáján hat albuma és 26 kislemeze lett első, és öt Grammy-díjat gyűjtött össze, ami egyértelműen jelzi, hogy a közönség és a szakma is messzemenően elismeri képességeit és teljesítményét. Az idén eddig öt albuma jelent meg, s könnyen lehet, hogy lesz még a karácsonyfa alá egy válogatása. A korábbi évekből az 1971-es Joshua, az éppen harminc éve megjelent Jolene, az 1980-ban kiadott 9 to 5 and Odd Jobs, az 1987-ben Linda Ronstadttal és Emmylou Harrisszel együtt készített Trio, az 1989-es White Limozeen és 1998-ből a Hungry Again volt a legemlékezetesebb darabja.