Újabb énekesnő dobta be magát az elnökválasztásba

Vágólapra másolva!
Tracy Chapman gitáros-dalszerző - aki 1988-ban már járt Budapesten - a demokraták mellett lép fel az amerikai elnökválasztási kampányban szeptember 24-én az oregoni Portlandban kezdődő miniturnéján.
Vágólapra másolva!

A művésznő - aki megkapó előadásmódjával már 16 éve sokak kedvence - mindig érzékeny volt a társadalmi problémák iránt, így nem meglepő mostani kiállása. A turné 6 koncertjét azokban az államokban adja, amelyekben még bizonytalan a demokrata és republikánus jelöltek csatájának végkimenetele. Portland után másnap Seattle-ben lép fel, majd Nevada állam és Új-Mexikó városai jönnek. Az utolsó bulira az Arizona állambeli Tempében kerül sor október 1-jén.

A Billboard magazinnak adott nyilatkozatában Tracy kifejtette: a nemzet történetében az egyik legkritikusabb helyzetnek tartja a mostani elnökválasztást, ahol minden amerikainak hallatnia kell a hangját. Azért választotta ezzel a rövid turnéjával a még bizonytalan államokat, hogy ezzel is növelje a demokraták esélyeit.

Tracy Chapman 16 évvel ezelőtt került a figyelem középpontjába, amikor debütáló albuma többszörös platinalemez lett, rajta olyan népszerű dalokkal, mint a Fast Car és a Talkin' Bout A Revolution. Négy Grammy-díjjal jutalmazták, ami nem rossz kezdés egy énekesnőnek. Az Amnesty International világ körüli turnéján 1988-ban Budapesten is járt Sting, Peter Gabriel, Bruce Springsteen és Youssou N'Dour társaságában. 1996-ban ismét fellépett Budapesten.

1989-ben Crossroads, majd három évvel később Matters Of The Heart címmel jelentetett meg zenei anyagot, amit az 1995-ös New Beginning című nagylemez követett. Két évvel ezelőtt került piacra immár hatodik albuma Let It Rain címmel. A lemez sajátos megfigyelések összessége a szerelemről és a társadalomról, a Chapmanra jellemző lecsupaszított, díszítések nélküli előadásmóddal. Nem használt fel digitális trükköket, ugyanakkor néhány ritka hangszerét is megszólaltatta rajta. Az album nem nélkülözte a gospel-elemeket sem.