Bolíviai koncert, politikai botránnyal

Vágólapra másolva!
Többek közt a La Ley nevű formáció is fellépett La Pazban, egy igen sikeres könnyűzenei fesztiválon, több neves, latin-amerikai rockzenekar mellett. Galiba akkor tört ki, mikor a chilei zenekar tagjai szabad tengeri kijáratot követeltek Bolíviának - ami főképp azért meglepő, mert pont Chile miatt vesztette el tengerpartjait az elszegényedett ország.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A négynapos fesztivál utolsó napján lépett színpadra a chilei La Ley nevű zenekar, tízezer ember előtt, de akkor még megelégedtek a zenéléssel, írja az AZ-Central. A koncert utáni sajtótájékoztatón ellenben némi politikai vitát robbantottak ki, mivel Beto Cuevas, a zenekar frontembere saját kikötőt követelt a pórul járt országnak: "Bolíviának, mint más országoknak, saját tengeri kijárat jár, éppúgy az Atlanti-, mint a Csendes-óceán felé. Nem létezhetnek határok. Tudom, hogy problémáink lesznek ezért, amit mondtam, de mi ebben hiszünk" - közölte a zenész.

A zenei fesztivál nagy sikert hozott a szervezők számára: negyvenezer néző látta összesen a nevesebb bolíviai együtteseket, a kolumbiai Aterciopeladost, az argentin Diego Torrest és Gustavo Ceratit, a régebbi Soda Stereo volt énekesét.

CIA - World Factbookhttp://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html

A jelenleg 8,5 milliós lakosú Bolívia történelme során területe komoly részét elvesztette, ami szomorú, de annyira nem meglepő: a kaotikus időszakban, 167 év alatt 188 kormánya volt az országnak. A nagy felszabadítóról, Simón Bolívarról elnevezett ország 1879-ig rendelkezett tengeri kijárattal, Chile és Peru közt volt területe, közvetlenül a Csendes-óceán mellett. A Chilével vívott háború során a kikötő elveszett és azóta az ország megcsappant fontosságú és szerényebb métretű haditengerészete kénytelen a Peruval határos Titicaca-tavon gyakorlatozni. Később Brazília is elfoglalt egy hazánk méretű részt az 1,1 millió négyzetkilométeres területű Bolíviából értékes gumifaültetvények miatt, majd Paraguay is legyőzte őket - az olajlelőhelyek birtoklása miatt vívott csetepaték során.