Grammy-jelölés: nemzedékváltás a rockzenében

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nemzedék- és "rendszerváltás" kezdődik a pop-rockzenében - derült ki a Grammy-díjak  bejelentésekor. Soha ennyi fiatal nem került reflektorfénybe a főbb kategóriákban: Beyoncé Knowles, az OutKast duó, Pharrell Wiliams hatszorosan reménykedhet a 46.Grammy-díj februári átadásáig. Külön öröm, hogy a múlt évi megnyert Grammy után ismét vannak magyar jelöltek Kurtág György és Eötvös Péter személyében.
Vágólapra másolva!

Beyoncé jelölésén aligha lehet csodálkozni: a 22 éves szépség egész éven át reflektorfényben volt. Első helyezett lett a Dangerously In Love című albumával és három dala, köztük a Grammy-jelölt Crazy In Love listavezető helyre szökkent. Tarolt az American Music Awardson és sikerrel szerepelt a minap a dél-afrikai AIDS-koncerten is. Számára illene több díjat szerezni, de biztosra nem mehet: az év felvétele díjra ugyanis jelölt a szintén rendkívül sikeres rapperduó, az OutKast, az idén berobbant Pharrell Williams, valamint az ilyen versenyekben ritkán veszítő fehér rapper Eminem is.

Erős az év albumának Grammyjére jelölt csapat: a gótikus rockhoz hasonló stílust játszó és újonc Evanescence mellett az OutKast, a rap királynője Missy Elliott és a popos Justin Timberlake (az N'Sync fiúcsapat volt tagja) a legesélyesebb.

A jelenleg fekete hajú Christina Aguilera énekli az év dalára jelölt Beautiful-t és sokan biztosak a dal sikerében, bár versenyben van a közönség egyik kedvence, Avril Lavigne, aki a többszörös jelölés ellenére a célnál lemaradt. Christinát a pop kategória legjobb énekesnőjének díjára is jelölték.

A férfi popelőadók mezőnyében régi arcok és nevek is szerepelnek. George Harrison és Warren Zevon már csak posztumusz díjazottak lehet. Rajtuk kívül régi motoros a más kategóriában is jelölt Sting. Ellenfelük Timberlake lehet, bár a szakembereknél talán kevésbé sikeres, mint a közönségnél az American Music Awards díjak odaítélésekor.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A hagyományos poplemezek díjára csupa nagyágyút, régi arcot jelöltek: Tony Bennettet, a már halott Rosemary Clooneyt, Bette Midlert, Rod Stewartot és Barbra Streisandot. Popkategóriában jelölt Bon Jovi és az Eagles együttes is. Érdekes versenyt, a bírálók számára nehéz feladatot jelent a női rockerek között a bluesos Bonnie Raitt vagy Lucinda Williams összehasonlítása mondjuk Pinkkel.

Vannak régi nevek a férfi rockelőadók között is: Bob Dylan a Masked and Anonymous című film betétdalával, David Bowie és az elnyűhetetlen Lenny Kravitz. A rockegyütttesek Grammyjében viszont fiatalok reménykednek. Fiataloké a hip-hop és rhythm and blues kategória is, bár a jelöltek között sokan örülnek a már kipróbált és még mindig nem öreg Erykah Badu többszörös jelölésének, valamint Aretha Franklin felbukkanásának.

A countryzene Grammy-díjának egyik várományosa a tavasszal elhunyt June Carter Cash, akit kétszeresen jelöltek: egyszer a már szintén halott Johnny Cash-sel. A country amúgy sem szűkölködik a nagy nevekben: Willie Nelson, Dolly Parton, Fath Hill, Shania Twain.

A dzsesszben Chick Corea, Wayne Shorter, a blues kategóriában Buddy Guy, Etta James és Susan Tedeschi egyaránt bizonyított már. A Grammy-díjra azok a lemezek jelölhetők, amelyeket 2002. október 1-je és 2003. szeptember 30-a között adtak ki. A gálát a Los Angeles-i Staples Centerben tartják 2004. február 8-án.