Meghalt a Grammy-díjas Michael Kamen

Vágólapra másolva!
Ötvenöt éves korában, szívroham következtében elhunyt Michael Kamen többszörös Grammy-díjas amerikai zeneszerző, producer, aki számos híres filmen és lemezen hagyta keze nyomát. Kamen, akit Londonban ért kedden a hirtelen halál, a pop, a rock és a dzsessz számos nagy sztárjával dolgozott együtt.
Vágólapra másolva!

Bár klasszikus zenésznek készült és a New York-i Julliard zeneiskolában oboázni tanult, mindig is erős vonzalmat érzett a könnyebbnek mondott műfaj iránt, de szerzeményeiben, hangszereléseiben igyekezett a két irányzatot összebékíteni. Ő dolgozta ki például a Pink Floyd több lemezén, köztük a legendás The Wall című albumon a nagyzenekari hangszereléseket. 2001-ben a Metallica és a San Franciscó-i szimfonikus zenekar közös lemezéért kapott Grammy-díjat, mint karmester.

Ezt megelőzően kétszer tüntették ki a lemezipar legnagyobb elismerésével: 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film zenei főtémájáért kapta meg az Arany Gramofont, ő írta Bryan Adamsszel közösen az Everything I Do című világslágert, a Robin Hood főcímdalát. Ugyancsak neki köszönhető a Marlon Brando és Johnny Depp fémjelezte Don Juan de Marco főcímdala, a Have You Ever Really Loved A Woman. Mindkét dalért Oscar-jelöltséget is kapott, de az aranyszobrot soha nem nyerte el. 1996-ban a legjobb hangszerelés díját kapta meg az Amerikai szimfóniáért, amely Richard Dreyfuss zenés drámájából, a Mr. Holland Opusából született. Dolgozott együtt Stinggel, Rod Stewarttal, David Bowie-val, Eric Claptonnal, az Aerosmithszel és Dave Sanborn dzsessz-szaxofonossal is.

Kamen 1948-ban született New Yorkban. Már kétévesen zongorázni tanult, később gitáron, klarinéton és oboán tökéletesítette tudását. Klasszikus zenei tanulmányai között egy folk-blues zenekarban játszott, később megmártózott a techno, a disco műfajában és más modern műfajokban is. A filmzene számára mindig elsőrendű fontosságú volt. Először 1976-ban írt filmzenét a Sean Connery főszereplésével forgatott A következő ember-hez. Később zenét írt olyan híres filmekhez, mint a Brazil, a Hegylakó, a Halálos fegyver, vagy a Drágán add az életed.