Dr Dre-nek fizetnie kell

Vágólapra másolva!
Másfél millió dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság egy angol zenekiadónak, miután az sikeresen bizonyította, hogy Dr Dre, a saját anyagok kiadásától egy ideje visszavonult hiphop-guru egy pártfogoltjuk zenéjét egyszerűen ellopta egy számához.
Vágólapra másolva!

Másfélmillió dollár, azaz mintegy négyszáz millió forint megfizetésére kötelezte a szövetségi bíróság Dr Dre-t. Perlője a Fatback, egy fekete diszkócsapat kiadási jogait birtokló angol lemezkiadó volt, mely azért citálta bíróság elé a hiphop-gurut, mert az 2001 című albumának egy dalához az együttes 1980-as Backstrokin'-ja teljes alapját ellopta. A bizonyítási eljárás évekeig tartott ugyan, a lemezcég azonban végül győzedelmeskedett elméletével, miszerint Dre egyszerűen lelassította az eredeti dallamot, hogy az jobban illeszkedjen saját, súlyosabb mondanivalójához, majd saját nevén adta ki azt.

A kiadó jogászai szerint, akik eredetileg 3,5 millió dollárt láttak volna megfelelő kárpótlásnak, Dre már csak azért is megérdemli a büntetést, mert "arcátlanul egy valóban ismert és az együttes életében is kiemelkedő slágert lopott el". A 2001 persze még így is jó befektetésnek számít, az album csak az Egyesült Államokban több mint hatmillió példányban kelt el.