Brit sztárok Irak megtámadása ellen

Vágólapra másolva!
Brit hírességek felszólították kormányukat, ne támogassa az Egyesült Államok Irak elleni háborús készülődését. Az arab ország megtámadást ellenzők között vannak a Blur és a Massive Attack együttes tagjai is.
Vágólapra másolva!
A Blur

Tiltakozó levelet küldött szerda reggel a Downing Streetbe több neves brit művész, akik meg akarják akadályozni, hogy a londoni kormány támogassa Amerika esetleges Irak elleni háborúját. Az üzenet aláírói között vannak a Massive Attack és a Blur együttesek tagjai, valamint Brian Eno zeneszerző, Ken Loach filmrendező és számos író, valamint tévésztár.

A nyílt levél felszólítja a londoni kormányt, hogy ne támogassa az Egyesült Államok Irak elleni esetleges katonai akcióját.

A tiltakozó művészek szerint a közel-keleti állam megtámadása igazságtalan lenne, és borzalmas következményekkel járhat. "Kinyílhat Pandóra szelencéje, amit talán lehetetlen lesz visszazárni. ... A közel-keleti nemzetek, akárcsak európai szomszédaink, már kinyilvánították, hogy ellenzik Irak megtámadását, amely szörnyű veszélyeket rejt magában az arab ország térségére és a világra egyaránt. Felszólítjuk a brit kormányt, hogy jelentse ki, nem támogat semmilyen, az Egyesült Államok által eltervezett katonai támadást. Azt is elvárjuk, hogy a brit vezetés figyelembe vegye az ellenzők véleményét és tartsa tiszteletben saját választóinak egyértelmű véleményét" - tartalmazza a levél, amit Harold Pinter is szignózott. A drámaíró korábban is rendszeresen tiltakozott a katonai akciók ellen. Pinter szenvedélyesen bírálta az Afganisztán elleni háborút, és a koszovói konfliktus idején is felemelte a szavát az amerikai bombázás ellen.

A szerdai nyílt levél a kormány mellett a brit polgárokat is megszólítja, akiket arra buzdít, hogy szeptember 28-án csatlakozzanak a háború elleni, londoni tüntetéshez.