Országos körben mutatkozik be a Múzeumi à la carte

Vágólapra másolva!
A tavaszi osztálykirándulásokon túl is van élet a múzeumokban? A Múzeumi à la carte szerint igen! A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által működtetett adatbázis ugyanis tálcán, illetve a mai igényekhez igazodva online kínál a pedagógusok számára aktuális információkat többszáz hazai muzeális intézmény múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatáról.
Vágólapra másolva!
Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Az adatbázis országos ismertségét a jelenleg is zajló Múzeumok a pedagógusokért című, 21 állomásból álló országos projektbemutató körút szolgálja. A szeptember 10-én indult és október 12-én záruló roadshowra a múzeumi tanulási módszerek iránt érdeklődő pedagógusokat várja a MOKK. A többnyire múzeumi helyszíneken zajló események a múzeumok sokszínű világát prezentálva exkluzív tárlatvezetéssel vagy helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutatóval zárulnak, és a pedagógusoknak szóló meglepetés ajándék sem maradhat ki a programból.

A Múzeumi à la carte-nak köszönhetően a pedagógusok különféle múzeumi honlapokon vagy Facebook profilokon történő keresgélés helyett egyetlen felületen találhatnak a hazai muzeális intézmények programkínálatára (közel 1000 kiállítás és több mint 2500 múzeumpedagógiai foglalkozás) vonatkozó, releváns információkat.

A múzeumok által folyamatosan frissített adatok közötti navigálást az óvodás korosztálytól a felsőoktatásban tanulókig terjedően korosztályra, tantárgyra, régióra vagy speciális célcsoportra vonatkozó keresőszűrők könnyítik meg. A muzeális intézményben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatról, múzeumi szakkörökről, szünidei táborokról illetve ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó múzeumi közönségprogramokról is képet kaphatunk.

A kompetenciafejlesztést és a gyerekek tanulási kedvét nagyban támogató iskolán kívüli múzeumi foglalkozásokra történő felkészüléshez is segítséget nyújt az adatbázis, ahol a hazai muzeális intézmények által a pedagógusoknak szervezett továbbképzésekről szóló információk is megtalálhatóak.

Egy nemzetközileg is elismert informatikai fejlesztésről van szó (2016-ban 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatának egyike a Múzeumi à la carte volt), mely felhasználóbarát, okostelefonra optimalizált, valamint akadálymentesített formában is elérhető.

A Múzeumi à la carte egyszerű megoldásokat kínál egy nagyszerű étlapról, s mindezt néhány kattintással: www.muzeumiprogram.hu

A 2013 óta működő Múzeumi à la carte továbbfejlesztésére, valamint az adatbázist népszerűsítő bemutató körútra a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponensének keretében kerül sor. A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ