Amerikai támaszpontok kapják a szupertájfun nagyját

Vongfong, szupertájfun, Csendes-óceán
Az év eddigi legerősebb tájfunja egy szerdai műholdképen
Vágólapra másolva!
A Vongfong 300 kilométeresnél is erősebb széllökésekkel tart észak felé. A szupertájfun a hétvégére veszít az erejéből, az előrejelzések szerint Japán központi szigeteit 148 kilométeres lökésekkel éri el.
Vágólapra másolva!

Feltöltik az élelmiszer-, az ivóvíz- és az üzemanyagkészleteket az amerikai hadsereg kadenai légibázisán és az okinavai támaszpontokon, körülbelül 640 kilométerre délre a japán partokról. A felkészülés oka, hogy a Vongfong szupertájfun miatt már most tizenöt méteresnél nagyobbak a hullámok a Csendes-óceánon, és várhatóan a hétvégére ellehetlenül a szigetek ellátása.

Az év eddigi legerősebb tájfunja egy szerdai műholdképen Forrás: U.S. Naval Research Laboratory

A Vongfongban csütörtökön 250 km/h-s szélsebességet és 305 km/h-s széllökéseket mértek. A szupertájfun továbbra is észak fele halad. Lakott területet várhatóan szombaton veszélyeztet először, amikor 203 km/h-s széllel és 250 km/h-s széllökésekkel eléri a kadenai légibázist – közölte az amerikai haditengerészet pearl harbori egyesített tájfunriasztási központja (JTWC).

Megszűnik a hőutánpótlás

Japán déli részéhez valamelyest csendesedve ér a Vongfong 13-án. A JTWC szerint Kjúsú szigetén 120 km/h-s szél és 148 km/h-s széllökések várhatók, majd egy nappal később 74 km/h-re gyengül a szél, és 92 km/h lehet a legerősebb széllökés.

Ez azért nem meglepő, mert a tájfunok kialakulásához és megerősödéséhez meleg vízfelület és meleg, nagy páratartalmú levegő szükséges. Amint a felhőörvény a szubtrópusi, majd mérsékelt égövbe ér, megszűnik a hőutánpótlás az óceán meleg vizéből, így a tájfun legyengül.