Az év szupertájfunja tart Japán felé

Vongfong, szupertájfun, GIF
Vágólapra másolva!
A Vongfong tájfunban 333 kilométer/órás széllökések várhatók. Japánban abban bízhatnak, hogy a szupervihar az óceán fölött tombolja ki magát.
Vágólapra másolva!

Alig három nappal a Fanfon tájfun elvonulta után újabb szélvihar tart Japán felé. A Vongfong szupertájfunná erősödött az amerikai haditengerészet pearl harbori egyesített tájfunriasztási központja (JTWC jelentése szerint.

A szélsebesség eléri a 268 kilométer/órát a Fülöp-szigetektől keletre kavargó tájfunban, míg a legerősebb széllökések 324 kilométer/órásak. A Vongfong a legerősebb tájfun az utóbbi egy évben a tavaly novemberi Haiyan óta, amely több mint 6000 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken.

Műholdképek a szupertájfunná erősödő Vongfongról Forrás: NOAA

Bőven 250 kilométeres szél

A következő fél nap alatt a Vongfong tovább erősödik, és 277 km/h-s széllel, valamint 333 km/h-s széllökésekkel halad észak, azaz pontosan az okinawai amerikai légibázis, majd Japán déli része, Kjúsú szigete felé. A tájfun szeme is nagyon nagynak számít, átmérője elérte a 48 kilométert.

A JWTC előrejelzése szerint szerencse, hogy a tájfun észak felé mozog, mert így gyorsabban ér a hidegebb tengerrészek fölé, ami csökkenti az energiáját. Az okinawai bázist szombaton éri el a Vongfong 194 km/h-s maximális szélfúvással és 240 km/h sebességű széllökésekkel.

Úgy tűnik, az óceánon tombolja ki magát

Kjúsúhoz valószínűleg 13-án, hétfőn érkezik gyengébb, de még mindig orkánerejű széllel. Az előrejelzések szerint a maximális szélsebesség 120 km/h körül alakul, a legerősebb széllökések pedig meghaladják a 148 km/h-t.

A Fanfon végül 144 km/h-s széllel és 185 km/h-s lökésekkel ért partot október 6-án, felhőszakadásszerű esőzést hozva. Siuzoka prefektúrában például 480 mm eső esett, míg Siuzoka városában rekordokat döntve egy óra alatt zúdult le 87 mm csapadék. A Vongfong miatt az a legnagyobb kockázat, hogy az amúgy is tájfun sújtotta japán vidékekre újabb jelentős csapadékot zúdít.