500 dollár a büntetés, ha vizet pazarol Kaliforniában

kalifornia, aszály, szárazság
Colfax, 2014. január 26. A Nevada állambeli Sparksból származó Lee Jones arany után kutat a leapadt Medve (Bear) folyó medrében a Kalifornia állambeli Colfax közelében 2014. január 26-án. (MTI/AP/The Sacramento Bee/ Genevieve Ross)
Vágólapra másolva!
Hiába szólította fel a víztakarékosságra a kaliforniaiakat a szárazság miatt a kormányzó, nem csökkent a fogyasztás. Most bírságolással próbálkoznak.
Vágólapra másolva!

Jerry Brown kormányzó januárban szükségállapotot rendelt el az aszály miatt a három éve szárazságtól szenvedő nyugati parti államban, és a vízzel való önkéntes takarékoskodásra szólította fel a lakosságot. A kormányzó célja az volt, hogy a vízfogyasztás egyötödével (20 százalékkal) csökkenjen, ez azonban a jelek szerint nem lesz könnyű. Az idei májusi adatok szerint 1 százalékkal még nőtt is a fogyasztás az elmúlt évek azonos hónapjához képest.

Az 500 dollárig terjedő bírságot ezek után vezette be Kalifornia állam vízgazdálkodási tanácsa. A büntetés az aktuális napi árfolyamon 114 ezer forintra rúg, és azért jelentős, mert 2012-es adatok szerint egy kaliforniai átlagpolgár havi bevétele 2462 dollár. A kedden megszavazott rendelet szerint augusztustól büntetni fogják többek között a túlzott gyeplocsolást, a forró felületek pazarló fellocsolását, a szökőkutak ivóvízzel való feltöltését és a túl nagy vízfogyasztással járó autómosást. Az új szabályozás augusztus elején lép életbe.

A szabályok bizonyos kivételeket is nevesítenek közegészségügyi és biztonsági indoklással, például a járdákat továbbra is lehet magasnyomású vízsugárral takarítani. Az előírásokat többek között a helyi vízügyi társaságok alkalmazottai fogják betartatni.

Nagyon fogy az ivóvíz

„Nem mindenki fogja fel Kaliforniában, hogy milyen nagy a szárazság, és mi lehet még belőle” – mondta Felicia Marcus, az Állami Vízkészletfelügyeleti Testület (SWRCB) elnöke az Associated Pressnek. „Szerte a szövetségi államban számos olyan település található, ahol a vízkészletek kifogyóban vannak.” Amennyiben a mostani szigorítás hatástalannak bizonyul, a pazarló fogyasztókkal többet fizettethetnek a vízért, és a testület arra kötelezheti a szolgáltató cégeket, hogy javítsák ki szivárgó vezetékrendszereiket. A szivárgás-csöpögés miatt a víz 10 százaléka folyik el Kaliforniában.

Szinte egész Kaliforniát szárazság sújtja. Az Egyesült Államok legnépesebb és harmadik legnagyobb államának 79 százalékán extrém vagy kivételesen erős az aszály; az USA szárazságfigyelő rendszerében ez a két legrosszabb kategória. Július elején derült ki, hogy az USA legnagyobb víztározójában, a Hoover-gát mögötti Mead-tóban sosem volt még ilyen kevés víz.

A vízügyekért felelős állami hivatal (Department of Water Resources) igazgatója, Mark Cowin februárban arról beszélt, hogy egyszerűen nincs elég víz ahhoz, hogy egyaránt kielégítsék a gazdálkodók, a városok és a természetvédelmi programok (például a fogyatkozó lazacpopulációk) igényeit. A helyzet azóta nem javult. A mediterrán éghajlatú államban elő-előfordul szárazság, 1987-től háromszor rendeltek már el emiatt szükségállapotot, de a mostaniban már közrejátszik a klímaváltozás is: kevesebb volt a hó és 2013-ban esett a legkevesebb eső a meteorológiai feljegyzések kezdete, a 19. század vége óta.

A Kaliforniai Egyetem (Davis) ezen a héten közölt tanulmánya szerint a szárazság 2,2 milliárd dolláros kárt okoz a kaliforniai gazdaságnak, és emiatt 17 ezerrel kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban.