Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

dendrogram
A komplex rendszer egymással kölcsönhatásban lévő elemeinek hierarchikus elrendezése egy fa jellegű hálózatban, melynek egymásból nyíló ágai a hierarchia egyes szintjeit jelzik.

Granovetter hipotézise
Mark Granovetter amerikai szociológus hipotézise (1973): két személy ismerősi körének átfedése párhuzamosan növekszik a kapcsolat intenzitásával.

komplex hálózat
A komplex rendszer váza. Az alkotóelemeket a csúcspontokkal, a kölcsönhatásokat a hálózat éleivel azonosítjuk.

komplex rendszer
Sok kölcsönható alkotóelemből álló rendszer, amelyben az egyes elemek, illetve a puszta kölcsönhatás természetéből közvetlenül nem következő tulajdonságok lépnek fel. "Az egész több mint a részek összege."

korrelációs mátrix
Olyan számtáblázat, amelynek elemei a vizsgált időfüggő mennyiségek (pl. árfolyamgörbék) páronkénti hasonlóságára jellemző korrelációs együtthatók.

közösség
A hálózat egymással szoros kapcsolatban lévő része, amely a további részekhez lazábban kötődik.

küszöbölés
Súlyozott hálózat vizsgálata azzal a módszerrel, hogy először csak egy küszöbérték fölötti súlyokkal rendelkező éleket helyezzük el a hálózatban, majd fokozatosan változtatjuk a küszöb értékét.

maximális (minimális) feszítő fa
Egy súlyozott hálózat olyan részgráfja, amelyben nincsenek hurkok (fa), amely minden csúcsot elér (feszítő) és amely az összes ilyen közül a legnagyobb (legkisebb) élösszeggel rendelkezik.

motívum
Egy hálózatban előforduló, topológiailag megegyező algráfok összessége. Ha egy motívum számossága szignifikánsan nagyobb, mint egy véletlen referencia rendszerben, akkor várható, hogy fontos funkcionális szerepe van.

perkolációs küszöb
Az élek azon kritikus hányada, ahol egy nagy, összefüggő hálózat kis részhálózatokra esik szét.

portfólió
Befektetések halmaza, amelyet a kockázat csökkentése céljából alakítanak ki.

súlyozott hálózat
Olyan hálózat, amelynek az éleihez egy - a kölcsönhatást jellemző számot, súlyt rendelünk.

terjedés jelenség
A hálózat élei mentén átadott információ, vagy betegség fokozatos térnyerése.