A karácsonyi menü kevés pénzből is lehet finom

Karácsonyi menü
Köleskásával töltött alma
Vágólapra másolva!
A pénzközpontú világban ragyog ám igazán a karácsony! Ajándékhegyek, pazar ünnepi lakomák, csillogás. Akinek nem jut a pénzből, ne csüggedjen: ötletesen a szenteste vacsorája is kijön kevés pénzből.
Vágólapra másolva!

A magyar embernek az ünnepléshez hozzátartozik a jól megrakott asztal. Így szoktuk meg, hiszen az ünnep jelképe nem csak a fenyőág, az angyalkák meg a toboz, hanem a dió, a mák, az alma, szenteste a hal, és aztán kinek-kinek a töltött káposzta, a pulykasült, a bejgli, a zserbó, a mézes-krémes.

Sok jó alapanyagból gazdag traktákat rakhatunk az asztalra, aztán

jön a hasfájás, a hiteltörlesztés, a bejglimérgezés és a sutba dobott ajándék: a kuka megtelik a maradékokkal.

Ha üres az erszény, akkor sem kell szomorú szemmel nézni az ünnepi pompát. Rég elveszettnek tűnik a karácsony bája, pedig ha nem dúskálunk földi javakban, akkor is lehet meghitt az együttlét és ízletes a karácsonyi menü.

Nem igaz, hogy nem lehet kis keretből, kevés forintból jót enni, igaz, azt látni kell, hogy ami kevesebbe kerül, azzal általában sokkal többet kell dolgozni. Íme, egy alacsony költségvetésű karácsonyi menü:

(Az ár persze nagyban függ attól, hol vásárolunk)

1. Kevesebb, mint 4000 Ft 4 főre 4 fogás, plusz egy kis vendégváró!

Ajánlatunk első eleme a mazsolás „borleves”, amit bundázott hal követ burgonyasalátával. Ez után jöhet a lilakáposztás rétes és ráadásként a köleskásával töltött alma. Higgyék el, finom, laktató és a család közösen is elkészítheti.

Mazsolás "borleves" Forrás: Halmos Mónika

Mazsolás borleves – alkohol nélkül

Hozzávalók:

  • 6 dl szőlőlé
  • 1 citrom
  • kis darabka fahéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • reszelt szerecsendió
  • 4 tojássárgája (a fehérjéket a többi ételhez használjuk fel.)
  • 1 evőkanál cukor
  • 6 dkg mazsola

Elkészítési idő: 15 perc

A mazsolát egy kis pohárnyi szőlőlébe beáztatjuk. A többi szőlőlevet 2 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve, nagy lángon felforraljuk.

A forralt szőlőlevet a tűzről lehúzzuk. A tojássárgákat egy evőkanál cukorral habosra keverjük, citromhéjat és szerecsendiót reszelünk bele. A még forró szőlőlevet vigyázva rászűrjük, elkeverjük. A tűzre tesszük, és addig verjük, amíg kissé besűrűsödik. Végül a lecsöpögtetett mazsolát beleszórjuk, és egy csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére.

Bundázott halfilé burgonyasalátával

Hozzávalók:

  • 4 db szálkamentes, bőr nélküli halfilé (egyenként kb. 12 dkg)
  • 1 kk. só, őrölt bors
  • 1 ek. mustár
  • 10 dkg burgonya
  • 8 dkg liszt
  • 2 tojásfehérje
  • a sütéshez: bő olaj

Elkészítési idő: 30 perc

Bundázott hal Forrás: Halmos Mónika

A halat besózzuk, megborsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük. A burgonyát megtisztítjuk és lereszeljük. Alaposan kinyomkodjuk, a tojásfehérjével elkeverjük, megsózzuk. A megfűszerezett halszeleteket lisztbe hempergetjük, majd a burgonyába forgatjuk, amit kissé rá is nyomkodunk. Oldalanként 2-3 percig sütjük bő, forró zsiradékban, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Majonézes burgonyasalátával kínáljuk.

Lilakáposztás ünnepi rétes

Hozzávalók:

  • 80 kg lilakáposzta
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 ek. olaj
  • őrölt bors és fahéj
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. borecet
  • 1 cs. leveles tészta
  • 2 tojásfehérje

Elkészítési idő: 70 perc

Lilakáposztás ünnepi rétes Forrás: Halmos Mónika

A lilakáposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsát kimetsszük. A káposztafejet negyedeljük és vékonyan felcsíkozzuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított lilahagymát. Rádobjuk a káposztát, megcukrozzuk (ettől gyorsabban puhul) és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. Ha már puha, őrölt borssal, fahéjjal, cukorral és pici ecettel és sóval pikánsra fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk.

A leveles tésztát felengedjük, félbevágjuk és egyenként 2 mm vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a párolt káposztát és szorosan felgöngyöljük. A rudakat sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük, felvert tojással megkenjük – a tészta széleiből esetleg díszeket vághatunk a tetejére – és forró sütőbe tesszük. 220 °C-on 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen a vacsorához tálalhatjuk, hidegen másnap a vendégeknek is tökéletes.

Köleskásával töltött alma

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg mazsola
  • 4 szép nagy alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • a tálaláshoz: 10 dkg lekvár

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Köleskásával töltött alma Forrás: Halmos Mónika

A kölest folyó víz alatt leöblítjük, majd a mézzel ízesített tejben, lassú tűzön puhára főzzük. Ha a köles megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Az almák tetejéről egy szeletet levágunk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag faluk maradjon. (Az almaforgácsot a burgonyasalátába tehetjük, izgalmasan pikáns lesz tőle.) Citromlével ízesített vízben 2-3 percig főzzük, lecsepegtetjük. Az almákat a mézes-mazsolás köleskásával megtöltjük, rátesszük a „kalapokat” és higított lekvárral máris tálaljuk.

2. Kevesebb, mint 4000 Ft 4 főre 3 fogás, és egy kis meglepetés az ünnepi reggelihez

Ajánlatunk a narancsos almalevessel indul, majd aszaltszilvás csirkemell, zelleres burgonyapüré követi, amit vaníliás kifli zár le. Belefér az ünnep reggelére egy házi kakaós kalács, narancsos vajjal is – ehhez csak icipicit kell elcsenni a levesből!

Narancsos almaleves

Hozzávalók:

  • 2 nagy alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 2 narancs
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

Előkészítés: 25 perc+hűtés

Narancsos almaleves Forrás: Halmos Mónika

Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Ha felforrt, óvatosan belecsorgatjuk a búzakeményítővel és a cukorral simára kevert tejet, besűrítjük. A tűzről levéve belefacsarjuk a narancslevet, őrölt fahéjjal ízesítjük, s tálalásig behűtjük. Pálcikára tűzött narancsgerezdekkel lehet felturbózni, és jól megy hozzá egy-egy szem karácsonyi mézes sütemény is.

Aszalt szilvás csirkemell

Hozzávalók:

  • 2 szép nagy csirkemell
  • 20 dkg mag nélküli aszalt szilva
  • só, őrölt bors
  • a bundázáshoz: 10 dkg liszt
  • 10-10 dkg zsemlemorzsa és darált dió
  • 2 tojás
  • a sütéshez: olaj

Elkészítési idő: 40 perc

Aszaltszilvás csirkemell Forrás: Halmos Mónika

A csirkemelleket kicsontozzuk, a bőrt lefejtjük. Az így kapott négy szép melldarabot éles késsel hosszában felszúrjuk, és a nyílást aszalt szilvával megtöltjük. A végét hústűvel összetűzzük. A megtöltött húsokat sóval, őrölt borssal bedörzsöljük.

Lisztbe, felvert tojásba, majd dióval kevert zsemlemorzsába bundázzuk és bő, forró olajban, közepes lángon szép aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, majd azon melegében, szerecsendióval ízesített zelleres burgonyapürével tálaljuk.

Vaníliás kifli

Vaníliás kifli Forrás: Halmos Mónika

Nagyon finom és ellenállhatatlan, karácsonykor is.

Az eredeti kis papírlapot őrzöm, amire szép, szálkás betűivel néném lejegyezte a pontos mennyiségeket.

Receptje így szól:

Kell hozzá:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 3 főtt tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  • a tetejére kb. 10 dkg vaníliás porcukor

A tésztából sodorj kisujjnyi vastag rudacskákat, hajtsd meg kifli formára. Sorakoztasd sütőlemezre és 10-12 perc alatt süsd szép sárgára. Azon melegében forgasd vaníliás porcukorba, úgy tedd tálra."

A megmaradt 3 főtt tojásfehérjét egészen apróra vágva a főétel táljának díszítésére tökéletes, téli táj imitáció.

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítési idő: 2 óra

Kakaós kalács Forrás: Halmos Mónika

A hozzávalókat kézzel vagy géppel alaposan megdagasztjuk, majd kelni hagyjuk. A megkelt kalácstésztát finoman átgyúrjuk, formába téve vagy megfonva negyedórai pihentetés után szép aranyszínűre sütjük.

Kenyérsütő gépben, rövid programon is megsüthető!

Narancsos vaj dukál mellé: a leveshez szánt narancsból csenjünk egy pár csepp narancslevet, kevés reszelt héjat, és dolgozzuk össze a puha vajjal.