A legjobb budapesti forraltbor nyomában

Vágólapra másolva!
Eddig Bécs volt a mérvadó, most fordult a kocka. A város úgy járt, mint a mester, akin túlnőtt az inasa.
Vágólapra másolva!

Bécs-rajongó vagyok, imádom minden szegletét. De be kell látni, a budapesti adventi vásárok gasztronómiai kínálata idén már simán lepipálja a császárvárost. Ne tülekedjenek jegyért a narancssárga buszra, maradjanak idehaza, és élvezzék az adventi vásárok karácsony-illatú forgatagát. Ha másért nem, tényleg csak a hangulatért. Hogy milyen az igazi forralt bor, annak már utánajártunk, arról itt olvashatnak. Hogy milyet adnak a vásárokban, annek eredtünk a nyomába.

Karácsonyi canga a falnál Forrás: Halmos Mónika

Kezdés Sashalmon

A mustrát reggel kezdtük az álmos sashalmi piacon - sehol az ünnepi hangulat. Egy helyen kínálnak a reggeli mellé, 300 Ft két deci, és épp olyan, mint a piaci reggel:

szürke és egyhangú, legnagyobb erénye, hogy forró.

Irány a Gozsdu!

Második állomás a Gozsdu udvar. Hasonló csalódás, mint tavaly: kissé eklektikus bolhapiac, ahol kellemes lett volna egy bögre forralt borral andalogva nézelődni, de senki se tette. Pedig volt, 250 Ft/dl, de aki ivott, az inkább prémium sört. Nem járta át az udvart ellenállhatatlan fűszerillat sem, így könnyű volt odébbállni, csak a tüzes alkalmi akrobaták tartottak vissza egy ideig.

Kóstoljuk a bort Forrás: Halmos Mónika

A város közepén

A Bazilikánál már javában tomboló vásárban tülekedtünk. Pár négyzetméterre összehordtak mindent, ami egy karácsonyi vásárhoz elengedhetetlen, volt ott levendulatea, szerzetesek likőrjei, helyben füstölt hal, temérdek enni-inni-néznivaló és tömeg. ötletes utcabútorok,

Pazar dekoráció és a székesegyház fényfestése teszi egyedivé ezt a helyszínt.

Itt tapasztaltuk meg először, hogy adventi vásárban vagy forralt bort iszol, vagy áfás számlát szeretnél. A kettő együtt nyögvenyelős. Mivel a számlatömb betelt, a másik bódéban van, csak holnap lesz itt, csak a Józsi tudja megírni, de ő épp elszaladt. A legszebb: nem szoktunk adni.

Fantázia van bőven Forrás: Halmos Mónika

Többszöri kitartó próbálkozás után végre ott gőzölgött a 3 dl forró ital a hőálló pohárban 900-ért, igen felejthetően, pedig addigra az illatoknak köszönhetően erősen rákattantunk már egy igazira. Savas, túl édes, alkoholt alig leltünk benne, és a pohár alján iszapként terült el az ázott, őrölt fahéj. Ami pozitívum, hogy aki kívánta, saját maga pakolhatott bele szeletelt gyümölcsöt.

Enni is lehet

A külföldiek által méltán kedvelt Zrínyi utcában, a Sas utcától egészen a Széchenyi térig a hazai street food legnépszerűbb képviselői parkoltak: többek között a Zing Burger, a KolBice, a BudDog, a Paneer, a MexKitchen, a Balkán Grill, a Befaló Bill, a DiVino és a Korhely. Annyira bámultuk a választékot, hogy egyszerre az utca végén találtuk magunkat, ahol csalogató fényekkel invitált a Christmas Market.

Kényeztető falatkák az alkohol mellé Forrás: Halmos Mónika

Aki beforog az ajtón, talán nem is sejti, hogy Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest névre hallgató hotel adventi vásárába csöppent. Amúgy az épület más Duna-parti épületekkel együtt a világörökség része, az egyik legszebb szecessziós palotánk, amelyben Róth Miksa gyönyörű ólomüveg ablakait is megcsodálhatjuk. Ha ezt nem tudtuk volna, akkor egy amerikai mikuláspartin éreztük volna magunkat – bár

a piros-fehér csíkos sátracskák egy tengeri strand kosarait idézték.

Az exkluzív vásár kínálatát és árait látva maradtunk a távolságtartó nézelődésnél. Forralt bor a Greshamben? No, az nem volt, mert a vásárjukban nem mértek, a luxushotelbe vezető kovácsoltvas átjárót meg kedves arcú, de határozott fiatalemberek állták el. „No, please.”

Időutazás, vörös, Marty McFly

Irány a Vörösmarty tér. Otthonos, mert a legrégebbi, a megszokott. Középen kiemelt büfé szigettel, rajta szemétrengeteggel. Igaz, vasárnap délután volt, de kinek van gusztusa úgy leülni egy asztalhoz, ha rajta és körülötte halomban áll a hulladék?

A Vörösmarty térnél Forrás: Halmos Mónika

Ínycsiklandó illatok, jó zene: akad bor is, számla is, igaz, a bor korcsolyáért kiált – van választék van, bőséges. Ne gondolja senki, hogy a vásári közönség update bulátára és kendermagos rukkolára áhítozik, dehogy. Hideg van, zimankó, a bor savat csinál, a magyar ember húst akar, nagy lakomát. A külföldi meg ezért jön. Kolbász, hurka, csülök, tarja kelleti magát. Töltött káposzta, aprópecsenye, húsos leves cipóban. Lángos-workshop, pörcös bab, csülkös pacal, csicsóka csipsz, lúdmáj, flekken oldalas, ez való a forralt bor mellé.

Mi egy jó kolbászt néztünk ki, és nem csalódtunk.

Kolbász, kenyér, mustár, 2 dl forralt bor, 2500. A kolbász korrekt, a bor nemkülönben. Semmi extra, de egy vásári bortól ennyit vártunk. Forró, nem tolakodik benne a fahéj, fellelhető némi szegfűszeges és citrusos íz, itatja magát.

Gyakrabban kéne takarítani Forrás: Halmos Mónika

A kínálat pár éve még a forralt borban és a teában kimerült, ma a fantázia nem ismer határokat. Ezek a fúziós találmányok olykor erőltetettnek tűnnek - ilyen a havas szilva fantázianévre hallgató jeges tea. Nos, ilyesmi lehet az aszalt szilvával dúsított forró eperbor, a bodzás bor, a forró erdei gyümölcslé, sőt az alkoholmentes fahéjas alma cider is.

Egy forró eperbort bevállaltunk volna, de a Kontyos Borháznál éppen kifogyott. Szívélyesen ajánlottak helyette gyömbéres körtebort, amit magunktól sosem választottunk volna. Az illata meggyőző volt, kellemes nyári meleg körte dominált, ami az ízében még jobban kijött. Jó savak, finoman édes és gyömbéres, viszonylag magas alkoholtartalommal. Itt jól jött volna egy nagyobb pohár, de a 2 decis 600-ért tényleg megérte.

A körtebor gyömbérrel Forrás: Halmos Mónika

Meggysör melegen? Nekem te ne...

Régóta izgatott a meggysör mibenléte. Forró meggyes sör – igaz, nem bor, de a vásári meleg italok halmazának eleme lehet. Ez volt a nap igazi mellényúlása, aki kíváncsi, így járhat. Megszagoltam, és máris beugrott 1973, az uránvárosi kiskocsma, a vasárnap délután, ahogy a söntéspultnál a gyerekeknek piros szörpöt töltenek vastag falú poharakba. Az íze igazolta a látomást – ha pontosabban kéne meghatározni, akkor kőbányai világos sör márkameggyel felütve… nem az én világom ez, vagy nagyon rossz helyen próbálkoztam vele. Mindenesetre a 900 Ft a 3 dl ért tartós élményt nyújtott, még az Örs vezér téren is kísért a rossz keserűség.

A legdekoratívabb és legfotogénebb forralt bort a Városháza Parkban találtuk, de ezt biztosan nem szerettük volna megkóstolni. Az üstre aggatott gyümölcs ügyes turistacsalogató, de a járdára kitett ital, amibe beleesik a havas eső, belenézeget a járókelő, belepufog a forgalom, ez bennem előhoz némi tartózkodást. A látvány és az illat viszont működött.

A Gresham is karácsonnyal csalogat Forrás: Halmos Mónika

Kicsit úgy érzem, hogy a vásári forralt bor étvágygerjesztőnek jó: ott jön meg hozzá az ihlet, de aztán majd odahaza készül el a legjobb, nálunk például zweigeltből, és mindig van benne egy kicsi piros, csípős paprika is. Illik hozzá egy izgalmas süti, kifejezetten télre – érdemes kipróbálni, advent idején remek recept!

Forralt boros háromcsúcsos

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 3 dl vörösbor
  • 2 kiskanál forralt bor fűszerkeverék
  • a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt
  • a tetejére: 20 dkg porcukor
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg reszelt csokoládé

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés és sütés

Otthon készül a legfinomabb falat Forrás: Halmos Mónika

A vajat az egész tojásokkal meg a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet és a reszelt csokoládét hozzáadjuk. A vörösbort a forraltbor-fűszerrel felforraljuk. 1,5 dl-t kimerünk belőle, és ha kihűlt, a tésztához öntjük, a többit félretesszük.

A masszát kivajazott, belisztezett, közepes tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 18-20 perc alatt megsütjük.

A visszamaradt vörösbort a porcukorral simára keverjük, majd egyenletesen a kihűlt süteményre kenjük. Durvára vágott dióval meg a reszelt csokoládéval megszórjuk. Ha a máz a tetején megdermedt, háromszög alakúra szeleteljük.