Ne tabletet vegyen karácsonyra, víziantilopot!

zoo, Einstein strucc
Vágólapra másolva!
Nyakkendő? Ugyan! Parfüm? Na ne! Tablet? Smafu! Legyen stílusos, adjon inkább karácsonyra ázsiai oroszlánt, tőrfarkú rákot, vagy luzoni kéregpatkányt!
Vágólapra másolva!

Nagy kereszt, ha az ember szofisztikált, mert nem ajándékozhat akármit karácsonyra. Persze Apu biztosan örülne a fényképes bögrének, Anyu az új retikülnek, Lajoska meg a drogtesztnek, de mennyivel menőbb egy szőrös tatu, aki hét vagy kilenc páncélövet visel, és hat méter hosszú alagutakat ás, ráadásul egyedi stílusban!

Annyira azért nem is szőrös Forrás: Wikipedia

Kérdés persze, hogy szőrös tatut - akinek az elegánsabb neve sörtés armadilló – hol lehet beszerezni. Átnyálaztam az internetet, nem találtam. A Budapesti Állatkertben viszont mindjárt kettő is van, ráadásul ott rengeteg más állat – és növény - közül lehet válogatni. Egészen pontosan: örökbe lehet fogadni őket.

Szülői értekezlet

Ennek minimális összege 6000 forint, a pénz befizetése 1 éves nevelőszülői tagságra jogosít. Az örökbefogadásokat néhány perc alatt el lehet intézni az alapítvány irodájában (az állatkerti főkapu mellett), az Árkád és a Mamut bevásárlóközpontokban felállított standokon, de akár online is. Az adományokat az állatkert javára fordítják.

Danics Dórának már van Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

A nevelőszülő névre szóló oklevelet kap – ami tanúsítja az örökbefogadás tényét -, egy életrajzot az örökbefogadott állat adataival és egy meghívót a nevelőszülők találkozójára (részletek itt). Ez tulajdonképpen amolyan szülői értekezlet, ahol a nevelőszülők vezetett állatkerti sétán vehetnek részt, személyes kapcsolatot alakíthatnak ki az örökbefogadott jószággal, elbeszélgethetnek a gondozóval, aki az osztályfőnök. Hogy tanul a kicsi, megeszi-e már a spenótot, hogyan telik egy napja, tett-e rossz fát a tűzre?

A szemük sem áll jól

A majmok például rendszeresen. Ezt onnan tudom, hogy elmentem hozzájuk látogatóba. A szemük sem áll jól. Montskó Éva, az állatkerti alapítvány elnöke vezetett körbe, tőle tudom azt is, hogy hiába fogadjuk örökbe, nem lehet megsimogatni az oroszlánt, de nem is ez a cél. Legalábbis nem az állatkert célja. Sokkal inkább az, hogy fogalmunk legyen a felelős állattartásról.

Őfelsége, Basil Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Montskó Évával tettünk egy könnyed, 3 órás sétát, így most már privát e-mailben azt is el tudom mesélni bárkinek, hogy az állatkert alatt lakó vakond megáll-e a piros lámpánál, ha a Dózsa György úthoz ér, vagy csak úgy merészen átássa magát.

Asha, a sztár

Asha. Ő a kisebb Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Fönt, a felszínen, ha a bejárattól jobbra indul az ember, hamarosan országos világsztárba botlik: Ashába, a tavaly februárban született ázsiai elefántba. Azért sztár, mert ő a legnépszerűbb örökbe fogadott állat az állatkertben. Jó előre elhatároztam, hogy semmilyen körülmények között nem írom le a cuki, cukiság szavakat, így most könnyű nekem: Asha egy tündérbogár azzal a vicces frizurájával és a kis giliszta ormányával.

Asha egyébként jó gyerek, akkurátusan a mama lábánál közlekedik és számtalan óvodást levett már a lábáról: sokan felajánlották az uzsonnájukat a többmázsás kisdednek. El is határozom: ha nyugdíjas leszek, többmázsás kisded leszek. Ülök majd a padon, a kedves egykori olvasók meg majd hozzák nekem a zónapörkölteket nokedlivel. Csípős jöhet, Balázs bácsi? Naná!

Csalódott zsiráf

Azok a szép szemek... Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Jut eszembe, az állatkertbe elemózsiát nem érdemes vinni – legföljebb a gyerekeknek -, mert az állatok csak ellenőrzött forrásból kaphatnak takarmányt. Montskó Évával mi nem abrakolunk, sőt, elfelejtünk harapnivalót magunkkal vinni, ami lépten-nyomon szemrehányó pillantásokat eredményez. Nézett már önre csalódottan egy zsiráf? Ne próbálja ki!

Séta közben megtudom, sok gyerek kap ajándékba örökbefogadást, de felnőttek is; megy a poénkodás, az egyik fácán például így kapta a Bal nevet. Nevezett szárnyast egy após adta örökbe a vejének, amikor a fiú benősült a családba.

Konzerv rinó

Átmegyünk az orrszarvúkhoz, akik a világ csodái. Nem csak saját jogon, hanem azért is, mert Magyarországon született a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant rinó bébije, Layla, 2007.01.23-án. Őt 2008. október 22-én Lisimba követte, aki szintén rekorder: mesterséges fogantatásához úgynevezett kirokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel az orvosok. Arra eddig még sehol a világon nem volt példa, hogy e módszer alkalmazásával orrszarvú borjú szülessen. Lisimba egyébként nem örökbefogadható, mert 2010-ben az Athén melletti Attica Park állatkertjébe költözött. Layla viszont igen. Hát nem elbűvölő?

Layla. Több tonnányi báj Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ja és persze dalt is írtak Laylához, ha éppen nem is a miénkhez:

Mélyen egyetértek

A többtonnás báj elgondolkodtat a báj szó jelentésén: ez a Pallas Nagylexikon szerint a kellemesnek az a válfaja, ami a kellemesnél erősebben vonz, a nézőt úgyszólván fogva tartja, de egyszersmind nyugtalanítja is. Mélyen egyetértek! Mindenesetre volt már az állatkertnek olyan kuncsaftja, aki az őrző-védő szolgálatot teljesítő párjának vett ajándékba orrszarvút.

Ígérem, nem vesszük végig az állatkert összes lakóját, de néhány példát muszáj megemlíteni. Tényleg, tudják, ki Nyuszi legtávolabbi rokona a Micimackóban?

Szavazzon!

Ki Nyuszi legtávolabbi rokona a Micimackóban?

Az örökbefogadási kedvencek között vannak olyan überédes, szuperaranyos állatok, mint a szurikáta, vagy a kiszsiráf, kistigris, meg olyanok is, akiket csak azért is örökbe fogadnak, hiába olyan rondák, hogy a majom sírva venné el tőlük a banánt.

Forrás: Murányi János

A királynő meztelen

Itt vannak például a csupasz turkálók. Ezek földalatti kolóniában élő állatok, ami a lehető legjobb választás a részükről, mert a külsejük miatt az ember nem szívesen futna össze velük séta közben. Pedig ők is a világ csodái, mert az emlősök között egyedülálló módon olyan államalkotó élőlények, mint a hangyák, a termeszek, vagy a méhek.

Adonisz. Tényleg az Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ez azt is jelenti, hogy a csupasz turkálóknál is csak a királynő hoz világra utódokat. Mindez csak egy álmos bevezető volt a sivatagi vakondpatkánynak is nevezett, földalatti üregekben élő turkálókhoz, az igazi extra, hogy nem éreznek fájdalmat, tökéletes védettséget élveznek a rákos megbetegedésekkel szemben és a hasonló méretű emlősökhöz képest sokkal tovább – 6-8 évig - élnek. Vizsgálják is őket a tudósok rendesen.

Bach, Vivaldi

Mivel rendkívül kényesek a külső zajokra, hangszigetelt üregrendszerben laknak az állatkertben. No és a hab a tortán, hogy Bach-ot és Vivaldit játszanak le nekik az állatkert dolgozói, hogy a zenével a beszűrődő rezgéseket is elnyomják. Úgyhogy hiába sivalkodnak előttük egész általános iskolai osztályok, ők azt nem hallják meg.

Hiába csúnyák, mint egy trágár hasonlat, egyiküket mégis örökbe fogadták: egyszer besétált az állatkertbe apa és fia, olyan állatot kerestek, akinek még nincsen örökbefogadója. Így lett az egyik csupasz turkáló neve Adonisz.

A füle is rendben van Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Mindezek után érthetetlen, hogy egy olyan gyönyörű állatnak, mint a víziantilop, nincsen örökbefogadója. Amúgy a nevével ellentétben nem a vízben él, hanem a víz közelében és társas lény, de mindez semmi ahhoz képest, milyen aranyos orra van! Adja is magát a kérdés, így karácsony előtt: tényleg inkább egy turmixgép?