Stílus, játék, gasztronómia, életmód - karácsonyi könyvajánló

karácsonyi könyvajánló
Vágólapra másolva!
Karácsonyi könyvajánlónkban olyan újdonságokat mutatunk be, amelyeket női vagy férfi ismerőseink karácsonyfája alá tehetünk, és egy könyvnek álcázott táblajátékot is bemutatunk.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Lakatos Márk: Stílusterápia

Forrás: [origo]A népszerű hazai stylist, Lakatos Márk a Szeretem a testem, a 10 év 10 nap alatt, a Jól nézek ki átalakító kalandja és az elmúlt tíz év tapasztalatai alapkán írta meg a Stílusterápia című könyvet, amely kreatív divattréning nőknek. A kötetben nem a napi divattal foglalkozik, hanem időtlen öltözködési és stílustippeket, gondolatokat, információkat és praktikákat mutat be, amellyel a saját külsőnket játszva alakíthatjuk, változtathatjuk. A szerző nem csupán a fiatal nők, az ötvenes, hatvanas, hetvenes hölgyek öltözködésére vonatkozóan is ad tanácsokat. A megfelelő frizura kiválasztását is fontosnak tartja: "Előnyös frizurával már félig felöltöztél", és a maga baráti, tegező stílusában felhívja a figyelmeket a hibákra, melyeket elkövethetünk a hajunkkal kapcsolatban. Mivel a parfüm öltöztet, ennek kiválasztásához is kapunk tanácsokat. Csakúgy, mint a méretünk és alakformánk szerint hozzánk illő ruhadarabok megtalálásához. Alapszabályok olvashatók az okos vásárláshoz, és a ruhák kezelésére is megtanít Lakatos Márk. Alapruhatár, cipők, nadrágkosztüm, fehér ing, ballonkabát, farmer, póló, pulcsi, kis fekete, szőrme, női táskák, kiegészítő-biblia - ebben a könyvben a megjelenésünk minden apró részletére találunk praktikus tanácsokat. Olyan, mintha a bátyánk lenne, kedves, ám határozott tanácsaival segít, hogy minden nő csinos lehessen. (Alexandra Kiadó, 2011.)

Hunter S. Thompson: Rumnapló

Forrás: [origo]A regény, melynek filmváltozatát nemrég mutatták be a hazai mozikban Johnny Depp főszereplésével, egy alkoholista újságíró történetét meséli el. A főszereplő, Paul Kemp egy New York-i kocsmában ücsörögve jön rá, hogy problémáit nagy részt lakóhelye okozza, és rádöbben arra is, hogy tele a hócipője a metropolisszal. Úgy gondolja, hogy gondjai megszűnnek, ha Puerto Ricóba költözik.

Elhelyezkedik a helyi újságnál, ahol csupa piás naplopó dolgozik, akik mindent elkövetnek, hogy ne kelljen dolgozniuk. A szigeten a rum alig drágább, mint az ivóvíz, és mindig van kivel inni. Kemp hamarosan beilleszkedik az iszákos társaságba, és egyre többször kerülnek összetűzésbe a rendőrökkel. Majd hogy még egy csavar legyen a történetben, Kemp viszonyt kezd egykori haverja barátnőjével.

A könyvet Thompson azután kezdte írni, hogy New Yorkból Puerto Ricóba költözött és állást vállalt egy helyi lapnál. Életének erről a zűrös időszakáról szól a Rumnapló, melyet huszonegynéhány évesen kezdett el írni, tíz évvel az azóta kultikussá vált film Félelem és reszketés Las Vegasban sikere előtt, viszont csak 1989-ben jelent meg.

Bár későbbi műveihez képest a Rumnapló hagyományosabb szerkezetű és hangvételű regény, ám már itt is fellelhetők a később védjegyévé vált gonzo-stílus csírái. (Cartaphilus Kiadó, 2011.)

Életreszóló kalandok - 500 ínyenc utazás a világ körül

Forrás: [origo]A csodaszép fotókkal illusztrált kötet segítségével gasztronómiai túrára indulhatunk a világ minden tájára. A könyv segítségével álomutazást tehetünk a különböző országok luxuséttermeiben, piacain, borospincéiben. Megtudhatjuk, mikor és hova érdemes utaznunk, és a különböző témákban eligazítást nyújtó tízes listák segítségével kiválaszthatjuk azokat a helyeket, ahol mindenből a legjobbat kapjuk. Több tízes listán helyet kapott Magyarország: például a legjobb élelmiszergyár- és múzeum (Pick Szalámigyár és Szegedi Paprika Múzeum), a leghíresebb nemzeti étel (gulyás) és a legkülönösebb gasztrofesztivál (Vecsési Káposztafesztivál), a legfinomabb kolostori ital (Pannonhalmi Apátság) kategóriában. A számtalan érdekesség és hasznos információ kilenc fejezetben olvasható. A Specialitások és alapanyagaik az egyes országok ételkülönlegességeit mutatják be, melyek mellett gyakran megosztják a receptjeiket is. A Különleges piacok részből megtudhatjuk, mely piacokat ajánlott felkeresni utazásaink során, és ott miket érdemes vásárolni. Az utazás időzítésében szerepet játszhatnak azok az információk, melyek az Idényjellegű finomságok című fejezetben olvashatók, hiszen kiderül belőlük, hogy mikor kaphatjuk meg frissen az adott helyre jellemző ételeket, alapanyagokat. A konyhában című részben egy-egy helybéli szakács konyhájába nyerhet bepillantást az olvasó, míg Az utca kedvencei fejezetben azokat az ételeket mutatják be, amelyeket a világ különböző tájain, az utcákon lehet megvásárolni. Az Ínyenc városokban gasztronómiai zarándokhelyekkel ismerkedhetünk meg, az Egy csipetnyi luxus fejezetében a gasztronómia csúcsát képező éttermekbe tehetünk kirándulást. A borok, sörök és más szeszek a világ híres italait mutatják be, zárásként pedig az Édes örömök című fejezet segítségével juthatunk el a világ leghíresebb édességeihez. "Az élet igenis habostorta... sőt szarvasgomba, kagyló, kacsa pekingi módra, német kolbász, skót single malt whisky és belga csokoládé!" (Geographia Kiadó, 2011.)

Pierrot: Agon

Forrás: [origo]Ez a kiadvány tulajdonképpen egy könyvnek kinéző játékgyűjtemény: vastag, kemény lapjai egy-egy különleges, valószínűleg még ismeretlen táblajáték alapjai, melyeknek szabályai a szemközti oldalon olvashatók.

A könyvben 24 táblajáték található a világ minden tájáról és több korból. Többféle típussal játszhatunk: van harc-, vadászat-, pozíció-, és versenyjáték is. A könyvhöz mellékelt kartonlapokból kell kinyomni a perforált játékkorongokat, az összehajtható dobótetraédereket és pörgettyűket.

Akinek nem tetszik ez az alapmegoldás, a szerző arra bátorítja, hogy készítse el saját bábukészletét üvegkavicsokból, gyöngyökből, kagylókból vagy egyéb apró tárgyakból. A kötet azoknak ajánlott, akik nyitottak új táblajátékok megismerésére. A szerző, Pierrot napjainkban régi korok táblajátékait kutatja, ez a gyűjtemény többéves kutató- és tervezőmunka eredménye.

Ízelítő a könyvben található táblajátékokból: hasami shogi, surakarta, fanorona, owari, senet, siga, pah tum, jarmo, bizingo, puluc, yoté. (Alexandra Kiadó, 2011.)