Fürdőruhában kocogó Mikulások Budapesten

Vágólapra másolva!
December 6-án már hatodik alkalommal kocognak fürdőruhás Mikulások Budapesten. A látványos jótékonysági futás szervezői minden évben más alapítványt támogatnak a nevezési díjakból beérkező összegből. Idén egy különleges, flashmobhoz hasonló tánc is készül a vasárnapi rendezvényre.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Először 2004-ben jelentek meg Budapest belvárosában a csak fürdőruhát és mikulássapkát viselő Mikulások, akkor még csak egy tucatnyian kocogtak. Tavaly már csaknem nyolcvanan teljesítették a távot a hideggel dacolva, és gyűjtöttek össze több mint 200 ezer forintot a Heim Pál Gyermekkórház alapítványa részére. Idén is lesz Mikulás Kocogás, most az Országos Cisztás Fibrózis Alapítvány javára ajánlották fel a nevezési díjakból (felnőtteknek három, gyerekeknek kétezer forint), és egyéb felajánlásokból beérkező pénzt.

A kocogóknak - és a bámészkodóknak egyaránt - vasárnap délután kettőkor van a gyülekező a Nyugati pályaudvarhoz közeli bevásárlóközpont tetején lévő jégpályánál, innen indul a vidám menet az Oktogonhoz, majd vissza a Nyugati térre.

A kezdeményezés hazája egyébként az Amerikai Egyesült Államok, pontosabban a decemberi hideg szempontjából Budapestéhez hasonló adottsággal rendelkező Boston. Itt találták ki fiatalok, hogy egy, az utca emberének figyelmét azonnal felkeltő kocogással gyűjthetnének pénzt egy, a szegényeket étellel támogató szervezet számára.

Idén Budapesten egy különleges produkció vezeti fel az amúgy sem hétköznapi akciót: egy rövid közös tánc, melyet bárki megtanulhat az interneten fellelhető videók segítségével, és bárki csatlakozhat is a "táncosokhoz". A délután egy órára, tehát a kocogás előttre szervezett tánc koreográfiáját Bodor Johanna készítette. Ez az ötlet is külföldről származik: többek közt a liverpooli, illetve az antwerpeni pályaudvaron várakozók láttak már hasonlót élőben. Ezeken a helyszíneken több százan kezdték el látszólag spontán módon egy előre betanult tánccal szórakoztatni a meglepett közönséget.