D.A.S. JogSzerviz: mikor vonhat le a munkáltató a munkabérből?

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Mikor és milyen feltételekkel alkalmazhat a munkáltató a munkavállalóval szemben munkabérből való levonást? A Munka Törvénykönyve munkabérből történő levonásra vonatkozó szabályaitól eltérni ugyanis nem lehet, így amennyiben a törvényi feltételek maradéktalanul nem állnak fenn, úgy a levonás jogellenes.
Vágólapra másolva!

Gyakran tévhitek vannak jelen a köztudatban a munkabérből történő levonás szabályait illetően, pedig egyik munkavállalónak sem lényegtelen, hogy egy-egy hónapban mekkora összegű munkabért utal át a munkáltató a bankszámlájára – fejtette ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A Munka Törvénykönyve taxatív felsorolást alkalmaz arra az esetre, hogy a munkáltató mely esetekben alkalmazhat a munkavállaló munkabéréből levonást. A munkáltató tehát kizárólag a törvényben meghatározott esetekben élhet a munkabérből történő levonással.

A munkabér kifizetése

Amennyiben a törvényi feltételek nem állnak fenn, úgy mindenképpen ki kell fizetnie a teljes munkabért, még akkor is, ha egyéb – anyagi jellegű – követelése áll fenn a munkavállalóval szemben.

A törvényszöveg alapján munkabérből történő levonásnak jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján lehet helye. Milyen jogszabály alapján történő levonás merülhet fel? Mely végrehajtható határozatok eredményezhetnek munkabérből történő levonást?

Jogszabály alapján történő levonással találkozunk például a személyi jövedelemadó előleg és a társadalombiztosítási járulékok levonásakor.

Végrehajtható határozatok például a különböző közigazgatási határozatok, értendőek e kategóriában a különböző szabálysértési bírságok kiszabásáról szóló határozatok. Végrehajtható határozat továbbá azon bírósági határozat is, mely például a gyermektartásdíj megállapításával kapcsolatos.

Munkabér és levonás

Dr. Kiss Szilvia szerint fontos, hogy a végrehajtható határozat alapján a levonásmentes munkabérrészig lehetséges levonást alkalmazni.

Fentieken túlmenően a törvényszöveg rendelkezik arról is, hogy a munkáltató a követelését levonhatja a munkabérből a munkavállaló hozzájárulásával a levonásmentes munkabérrészig, vagy abban az esetben, ha az előlegnyújtásból ered.

Abban az esetben, ha a munkáltatónak követelése áll fenn a munkavállalóval szemben, úgy a követelés érvényesítésének nem általános módja a munkabérből történő levonás, feltételezhetően annak szigorú feltételei miatt.

Az előlegnyújtás szabályai

A munkáltatóval szemben fennálló tartozás általában előlegnyújtásból ered, eredhet azonban más forrásból is. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint fontos, hogy a munkáltató a törvényi rendelkezés alapján csak az előlegnyújtásból származó követelését érvényesítheti munkabérből történő levonás útján.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az előlegnyújtás hétköznapi formája a munkabérelőleg nyújtása a munkavállaló számára. Ha nem előlegnyújtásból ered a munkavállaló munkáltatóval szemben fennálló tartozása, hanem például károkozás következtében fennálló kártérítési kötelezettsége miatt, ezen esetben szükséges a munkavállaló hozzájárulása a munkabérből történő levonáshoz.

A munkavállaló hozzájárulása

Dr. Kiss Szilvia megjegyezte: a munkavállaló hozzájárulása esetén sem haladhatja meg a munkabérből történő levonás összege a levonásmentes munkabérrészt. A munkavállaló hozzájárulását nem helyettesítheti sem kollektív szerződés rendelkezése, sem pedig a munkaszerződésben esetlegesen megtalálható, erre utaló megállapítás.

Munkavállalói hozzájárulás hiányában a munkáltató fizetési felszólítás útján alkalmazhat munkabérből történő levonást, a fizetési felszólítás ugyanis végrehajtási záradékkal történő ellátását követően a végrehajtható határozatok közé tartozik.

Érdemes tehát bármilyen jellegű levonás esetén utánajárni annak, hogy a munkáltatónak rendelkezésére állt-e a megfelelő jogalap a levonás foganatosításához.

A Munka Törvénykönyve munkabérből történő levonásra vonatkozó szabályaitól eltérni ugyanis nem lehet, így amennyiben a törvényi feltételek maradéktalanul nem állnak fenn, úgy a levonás jogellenes – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.