D.A.S. JogSzerviz: mit tegyünk, ha le akarják foglalni az autónkat?

Vágólapra másolva!
Ha a lefoglalt gépkocsinkra a munkavégzése helyszínére történő eljutásunk, üzemi, üzleti tevékenységünk folytatása vagy saját és családtagjainak szállítása érdekében van szükségünk (és a végrehajtási eljárásban nem sújtottak rendbírsággal), a végrehajtást foganatosító bírósághoz fordulhatunk kérelemmel – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Szabó Áron kifejtette: a végrehajtó első lépésként a bankszámláinkról próbálja behajtani a tartozást illetve munkáltatónkhoz fordul, hogy a fizetésünk egy részét ne nekünk, hanem letiltásként a végrehajtónak utalja, de lehetősége van arra is, hogy a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján tulajdonunkban lévő gépjárművet foglalja le.

A lefoglalás eredménye egy jegyzőkönyv a végrehajtótól és egy felhívás közlekedési igazgatási hatóságtól, hogy a lefoglalt gépjármű okmányait és rendszámát adjuk le néhány munkanapon belül.

Ettől kezdve nem használhatjuk tovább a járművet, és várhatjuk az árverést és annak eredményét, ami alapján a kocsit elviszik, a tartozásunk pedig némileg csökken, vagy akár meg is szűnik. Az igazán fontos kérdés természetesen az, hogy milyen lehetőségeink vannak, mikor használhatjuk tovább a járművet a foglalás ellenére, és mikor mentesülhet az autó teljesen a foglalás alól – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Igazolási lehetőségek

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint amennyiben a foglalás ellenére használni szeretnénk a járművet, de nem tudjuk igazolni, hogy az a munkavégzésünkhöz elengedhetetlenül szükséges, még mindig vannak lehetőségeink.

Abban az esetben, ha a kocsira a munkavégzése helyszínére történő eljutásunk, üzemi, üzleti tevékenységünk folytatása, vagy saját és családtagjainak szállítása érdekében van szükségünk – és a végrehajtási eljárásban nem sújtottak rendbírsággal –, a végrehajtást foganatosító bírósághoz fordulhatunk kérelemmel.

Ezt a foglalásról való tudomásszerzést követő nyolc napon belül kell benyújtani a bírósághoz, aki engedélyezheti a gépjármű további használatát az árverésig. Ekkor a végrehajtó intézkedik a kocsi ismételt forgalomba helyezése iránt.

1,2 millió forint alatt

Ha a foglalkozásunk gyakorlásához nélkülözhetetlen a jármű, a fenti eljárás nélkül is használhatjuk azt az árverésig. Sőt, itt már átmegyünk a mentesség területére, ugyanis ha az értéke nem éri el a 13/2001 (X.10.) IM rendeletben foglalt becsértéket, a foglalkozásunk gyakorlásához nélkülözhetetlen kocsi mentes a végrehajtás alól. Jelenleg személygépkocsik vonatkozásában ez az érték 1,2 millió forint.

Ezen felül a jogszabály csak egy menteséget ismer, ez pedig a mozgáskorlátozott személy gépjárművének mentessége, ez szintén nem vonható foglalás alá – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mivel a végrehajtó a gépjármű-nyilvántartásból veszi az adatokat, így gépjármű vásárlásakor e miatt is fontos, hogy a tulajdonjog változását vevőként is mielőbb bejelentsék a hatóságnál. Ugyanis ha a régi tulajdonos nevén marad az autó, az foglalásra kerülhet, és igénypert kell indítani annak igazolására, hogy a jármű már nem az eladó tulajdona, így az ő tartozása miatt az nem lefoglalható – mondta végezetül dr. Szabó Áron.