Megérkeztünk az európai kőkorszakba

Események

Illegális bevándorlás - Horgos, menekült
Menekülők érkeznek Röszkére
Vágólapra másolva!
Az osztrák külügyminiszter szerint Németországhoz hasonlóan Ausztriának is vissza kellene állítania a határellenőrzést. A német intézkedés után néhány órával már embercsempészt fogtak. Az Európai Unió belügyminiszterei rendkívüli tanácskozáson tárgyalnak a menekültválság megoldásáról. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
08:34
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vissza a kőkorszakba

Ausztriának Németországhoz kell igazodnia, és vissza kellene állítania a határellenőrzést az osztrák külügyminiszter szerint, hogy elkerüljék, hogy a menekültválság "szörnyű következményekkel" járjon. Sebastian Kurz úgy fogalmazott, hogy Ausztria "az utolsó vonzó ország" a menekültek számára Németország előtt. A politikus hozzátette, a válság közepette nincs helye a naivitásnak. Azt is mondta, nemcsak háborús menekültek keltek útra, hanem olyanok is, akik csak állítják magukról, hogy szíriaiak, és valójában Pakisztánból, Algériából vagy Palesztinából jönnek. Az Ausztria és Németország között hétfő reggelig biztosan szünetelő vasúti közlekedésről megjegyezte: "Megérkeztünk az európai kőkorszakba".

08:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészt fogtak Németországban

Az európai menekültválság miatt a német-osztrák határon életbe lépett határellenőrzés után alig néhány órával, már vasárnap késő este elfogtak a német rendőrök egy embercsempészt. Az olasz származású embercsempész nyolc szíriai menekültet, köztük több gyereket szállított furgonjában. Thomas de Maiziere német belügyminiszter vasárnap délután jelentette be, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

08:38
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Összeülnek az uniós belügyminiszterek

Kritikus fontosságúnak nevezte az Európai Unió belügyminisztereinek hétfői brüsszeli rendkívüli tanácskozását előzetesen az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely sürgette az EU tagországait, hogy tegyenek közös erőfeszítést a menekültválság megoldására. A szervezet úgy véli, az Európai Bizottság javaslata alapján alkalmazni kell - mégpedig gyorsan - a kvótarendszert, amely szerint a menedékkérőket méltányos arányban szét lehetne osztani az európai uniós tagállamok között.

08:42
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jól járható az M1-es

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya jól autózható, Ausztria felé zavartalan a forgalom. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok közlekedhetnek - közölte az Útinform.

09:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Európa tesz azért, hogy ne legyen túl vonzó

Egyre több európai országban születnek olyan törvények és módosítások, amelyek megpróbálják kevésbé vonzóvá tenni a bevándorlást - mondta Gálik Zoltán külpolitikai szakértő, egyetemi docens az M1 aktuális csatornán. Dánia bizonyos esetekben felére csökkentette a menekültstátuszért folyamodóknak járó ellátást, de ugyanez a tendencia megfigyelhető Németországban is. Ezenkívül a munkaerőpiachoz való hozzáférés lehetőségét is szabályozni igyekeznek.

Menekültek Münchenben Fotó: Vörös Szabolcs - Origo
09:51
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Átgyalogoltak a szentgotthárdi gyűjtőponton

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont. Vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt. Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket.

Nem álltak meg Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely akár 600 ember befogadására alkalmas.

09:56
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tömött sorokban érkeznek a menekültek

Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás.

Menekülők érkeznek Röszkére Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.

10:03
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szinte kiürült a Keleti

Meglepően kevés menekült van a Keleti pályaudvaron. A 8-as vágányon egy négy kocsiból álló szerelvény várakozik, arra engedték fel az embereket. Teljes nyugalom van az aluljáróban.

Menekültek hétfő reggel a Keleti aluljárójában Forrás: Origo
10:07
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét járnak a vonatok Németország felé

A Deutsche Bahn német vasúttársaság hétfőn reggel újraindította a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között, miután előző délután a menekültválság miatt szüneteltetni kényszerült. A Salzburg és München közti vonalon továbbra sem közlekednek szerelvények. Ez utóbbi vonalon utazott Németországba a Magyarország felől érkező migránsok döntő többsége.

10:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

13 ezer menekült érkezett a hét végén

Országszerte 13 162 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Pénteken 3023, szombaton 4330, vasárnap 5809 volt az elfogottak száma. 28 gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Migránsok a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Mohai Balázs

Csongrád megye déli részén vasárnap - minden eddiginél több - 5683 embert, köztük 931 gyermeket tartóztattak föl.

11:15
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Harrach: Veszélyt jelentenek a párhuzamos társadalmak

A párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyéről beszélt az M1 hétfő reggeli műsorában Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint megbukott a bevándorlókat teljesen integráló multikulturális társadalom liberális álma.

Harrach Péter: Együtt kell kezelni a humanitárius segítségnyújtást és a nemzeti önvédelmet Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Ez a nagy tömeg együtt már egy olyanfajta veszélyt jelent, ami az egymás melletti, párhuzamos társadalmat jeleníti meg, ez pedig a kontinensnek, az európai országoknak a szétzilálásához vezet" - fogalmazott Harrach Péter, kiemelve, hogy együtt kell kezelni a humanitárius segítségnyújtást és a nemzeti önvédelmet.

11:17
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Fejenként 1100 eurót kért az embercsempész

Magyar embercsempészt fogtak el a rendőrök vasárnap hajnalban a régi 5-ös úton, a férfi öt szíriai határsértőt vitt volna Ausztriába - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs közölte: a 34 éves sofőr abban állapodott meg a migránsokkal, hogy fejenként 1100 euróért Ausztriába viszi őket. A budapesti férfit őrizetbe vették, embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

11:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Már a kukoricásban gondoskodnak az érkezőkről

Ha az Európai Unió külső határainak védelme nem áll helyre, akkor az uniós polgárok belső szabadsága fog sérülni - fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en. Azt mondta, ellenőrzés nélkül nem lehet eldönteni, ki a menekült és ki a gazdasági bevándorló, ezért van szükség újra a határellenőrzésre. A migránsok ellátását és a rendőrség munkáját ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott, már a "kukoricásban" elkezdenek gondoskodni az érkezőkről, a rendőrség pedig kilenc hónapja folytat "heroikus" küzdelmet, így a munkájukat kritizálni "elfogadhatatlan és méltatlan".

11:50
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták az M1-est

Lezárta a rendőrség hétfőn reggel 9 órakor az M1-es autópályát Levél magasságában, Hegyeshalom felé. A forgalmat az M15-ös útra terelik.

11:50
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarkanizsán nem álltak meg pihenni

A magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 migráns érkezett, nem maradtak azonban ott, továbbindultak Horgos felé, ahová folyamatosan érkeznek az autóbuszok - jelentette a szerb közszolgálati televízió. A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer migráns érkezett.

Buszra zsúfolódnak az emberek a szerbiai Magyarkanizsa vásárterén Forrás: MTI/Molnár Edvárd
12:13
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vonattal viszik tovább az érkezőket

Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az ENSZ munkatársa szerint a Győrhöz közeli Vámosszabadiba viszik őket. A vasútállomáson várakozó, húsz kocsiból álló szerelvény fél tízkor félig volt tele, de folyamatosan érkeztek a buszok a határnál lévő gyűjtőpontról és a két idegenrendészeti előállítóhelyről. Az emberek nyugodtan várják a vonat indulását, noha nem tudják, mi a szerelvény úti célja.

Migránsok szállnak fel rendőrök felügyelete mellett egy vonatra a röszkei vasútállomáson Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
12:22
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Megbénult a német-osztrák határ

Kilométeres dugók alakultak ki a német-osztrák határnál hétfőn reggel, miután Berlin előző nap a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. A 8-as autópályán Salzburg mellett, a határ német oldalán fekvő Bad Reichenhall térségében mintegy három kilométeres, a 3-as autópályán Passaunál hat kilométeres kocsisor torlódott fel. A bajor belügyminiszter szerint akár hetekig hatályban maradhat az intézkedés.

Kontroll a határon Forrás: AFP/Guenter Schiffmann
12:36
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Újra nyitva a határ Nickelsdorfnál

Tíz órától ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető feloldotta az A4-es autópálya lezárását. Az Útinform tájékoztatása szerint jelenleg az M1-es autópályán zavartalan a ki- és belépő forgalom. 

12:45
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Határzárat terveznek a cseh-német határra

Szászország is kész visszaállítani az ellenőrzést a Csehországgal közös határán, mert a keletnémet tartományi vezetés attól tart, hogy Csehország felől próbálnak Németországba bejutni a menekültek. Eközben Grazból elindult az első vonat, amelyik Frankfurt irányába tart 350 menekülttel, de még kétséges, hogy eljut-e a német végállomásig.

Az osztrák-svájci határ melletti Vorarlberg tartományban a Vöröskereszt, a rendőrség, a hadsereg és tűzoltóság is beszállt a bevándorlók ellátásába, de arra panaszkodnak, hogy nem bírják ellátni a hatalmas menekültáradatot.

13:01
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

200 rendőrt küldtek a cseh-osztrák határra

Csehországnak pillanatnyilag nincs szüksége arra, hogy Németországhoz hasonlóan felújítsa a határellenőrzéseket a cseh-osztrák határon - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Csehország hétfőtől kezdve 200 rendőrrel megerősítette az ellenőrzéseket a cseh-osztrák határsávban - közölte a cseh idegenrendészet szóvivője.

13:08
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón.

13:14
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Angela Merkelt válaszút elé állították

A német kormányban már szombat este meghozták a döntést a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, és a bajor konzervatív CSU elnökségében az is felmerült, hogy megszakítják a kapcsolatot az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val, ha nem állítják le a Bajorországba érkező menedékkérők ellenőrizetlen áradatát - írja a Bild című német lap.

Már az első éjszaka embercsempészeket fogtak Forrás: AFP/Guenter Schiffmann
13:17
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Agresszió, becsapott emberek

"Rendkívüli helyzetben vagyunk" - mondta a kormányfő, ezért kell póbaidősen esküt tenniük azoknak a rendőröknek, akiket ezután, korlátozott jogkörökkel, lévén szakközépiskolás tanulók, kivezényelnek a magyar–szerb határra. Az eskütételt és Orbán Vikor miniszterelnök beszédét itt követheti.

Rögtön a mélyvízbe, a magyar-szerb határra kerülnek azok a próbaidős rendőrök, akik délelőtt, ünnepélyes keretek között, a budapesti Hősök terén tettek esküt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
13:20
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Századvég: Szigorítanának a magyarok

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett.  >>>Bővebben itt olvashat a felmérésről. 

13:20
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyobb szimpátiát vár az ENSZ

Sürgős cselekvésre szólította fel Európa vezetőit a nemzetközi menekültválság rendezése érdekében az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén, hétfőn elmondott nyitóbeszédében. Zeid Raad al-Husszein kiemelte, hogy a tagországok politikai elitjének és polgárainak körében is növelni kell a menekültek iránti szimpátiát.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi
13:44
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande: Uniós regisztrációs központok kellenek

Franciaország és Németország azt akarja elérni Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál regisztrációs központok jöjjenek létre, hogy "Európa tiszteletben tudja tartatni a határait" – mondta Francois Hollande francia államfő. A francia elnök szerint Németország – Franciaországhoz hasonlóan – azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. "Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk."

"Ha túl sokat várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni" - hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

Röszke mellett, a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
13:54
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán megkérte az ellenzéket

Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy külön jogköröket kell adni a honvédségnek, hogy minél hatékonyabban vehessenek részt a déli határ védelmében. Éppen ezért arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a kormánypárti javaslatot.

Rogán Antal az ellenzék támogatását kérte Fotó: Polyák Attila - Origo
13:59
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészeket keresnek az M5-ösön

Fokozott ellenőrzésbe kezdett a rendőrség Budapest határában, az M5-ös autópálya és M51-es autóút csomópontjánál. A rendőrök elsősorban embercsempészeket és illegális bevándorlókat keresnek.

Razzia az M5-ösön Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
14:01
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Igazat adott a kormányfőnek Rogán

A következő hetekben az EU vezetőinek segítséget kell adniuk Magyarországnak, hogy meg tudja védeni a határait - mondta Rogán Antal frakcióvezető, aki hozzátette: a tegnapi berlini döntés azt mutatja, hogy ha a tagállamok nem tudják megvédeni a határaikat, akkor Schengen veszélybe kerül.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfőnek abban igaza van, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni. 

14:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A dublini egyezmény megbukott

Újra kell gondolni az uniós bevándorláspolitikai egyezményeket, mert a dublini egyezmény például megbukott Rogán Antal szerint.

A frakcióvezető jelezte azt is: nem az a megoldás, hogy Európa felfüggeszti a schengeni szabályokat, hanem az, hogy az unió határait megvédi. 

14:05
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kvótáról lehet beszélni, de csak akkor, ha...

Csak akkor lehet a menekültkvóta kérdéséről egyáltalán beszélni Rogán Antal szerint, ha előtte mindent megteszünk a határok védelmében.

Orbán Viktor kormányfő mögött Lázár János és Rogán Antal Fotó: Tuba Zoltán - Origo
14:07
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Egymillióan érkezhetnek Németországba

Idén az egymilliót is elérheti a Németországba érkező menekültek száma a korábbi 800 ezres becsléssel szemben - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. Vasárnap még arról beszélt, hogy a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot.

14:11
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

2200 osztrák katona megy a határokhoz

Humanitárius feladatokra vezényelnek 2200 katonát Ausztria határaihoz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár. Faymann hangsúlyozta: bíznak a rendőrségben, a rendőröknek azonban támogatásra van szükségük.

Werner Faymann Forrás: AFP/Thierry Charlier

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár elmondta: amennyiben Németország határellenőrzést vezet be, Ausztriának is ezt kell tenni. Az alkancellár tájékoztatása szerint az ellenőrzés szigorítása a schengeni egyezmény keretein belül történne.

14:11
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán attól tart, itt maradnak a menekültek

Ha nem tudjuk megvédeni a határokat, akkor a menekültek egy idő után nem mennek tovább Nyugatra, hanem itt maradnak Magyarországon - mondta Rogán Antal.

14:16
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli a migrációs nyomás

A rendkívüli migrációs nyomás miatt volt szükség a rendőrség mozgósítására, és emiatt lenne szükség Rogán Antal szerint arra a jogszabály-módosításra, ami lehetővé tenné a honvédség bevetését is a határon.

14:17
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Országos rendőrségi razzia kezdődött

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére. A rendőrség Magyarország teljes közigazgatási területén hétfő déltől szeptember 30. éjfélig fokozott ellenőrzést tart, amelynek célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és a szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, ruházatot, járművet vizsgálhatnak át.

Rendőri ellenőrzés Budapest határában, az M5-ösön Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
14:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Fegyverre lehet csak fegyverrel válaszolni

A nagy nyomás miatt elszabadulhatnak a határon az indulatok, de Rogán Antal szerint senki nem fog fegyvert használni addig, amíg vele szemben nem használnak fegyvert.

Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében Forrás: MTI/Mohai Balázs
14:21
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovákia is bevezette a határellenőrzést

Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca. Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani. Emellett a zöldhatár egyes szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.

14:28
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

München most üres

A müncheni rendőrség délben azt közölte, hogy a vonatközlekedés megindulása ellenére hétfőn még nem érkezett újabb migráns a bajor főváros főpályaudvarára. A helyzet a nap hátralévő részében még változhat, mert csak egy-két órára előre tudják tervezni a várható forgalmat.

Egy hosszú út vége lehet - menekültek a müncheni pályaudvaron Fotó: Vörös Szabolcs - Origo
14:37
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Lettország nem tárgyal

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter nem utazik el hétfőn Brüsszelbe az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozására, mert a lett kormánykoalícióban nincs egyetértés a menekültek befogadásáról. Laimdota Straujuma miniszterelnök pártjának mindkét koalíciós partnere elutasítja, hogy Lettország az eddig vállalt 250 menekültnél többet fogadjon be.

14:45
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

ORFK: Délig több mint ötezer ember érkezett

Hétfő délig 5353 menekült érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. 

Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője hétfőn reggel jelentette be, hogy vasárnap rekordszámú menekült érkezett Magyarországra, 5809 embert regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt a számuk.

15:04
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Bécs is követi Berlin gyakorlatát

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta az osztrák belügyminiszter Brüsszelben.

Johanna Mikl-Leitner bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták az Európai Bizottságot is.

15:10
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat pontosítását kéri az MSZP

A honvédség határon történő bevetését lehetővé tevő törvényjavaslat módosítását kéri az MSZP.

Katonák Röszke mellett a vasútvonal töltésénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A szocialisták szerint érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet, ezért azt szeretnék elérni, hogy írják bele a törvényszövegbe:

a katonák kizárólag a határ közelében láthatnak el feladatokat, és csak a rendőrségi törvény szerint használhatják fegyverüket,

alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket.

15:16
szeptember 14, 2015
Vágólapra másolva!

Több tagállam is segít Magyarországnak

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovákia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmus részeként - közölte az Európai Bizottság. Magyarország pénteken kért segítséget az e körben érintett országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez.

Röszkén, a vasútvonal mellett gyűjtik össze a menekülteket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. A mostani tájékoztatás szerint

takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott.

Az uniós mechanizmusban résztvevő 28 tagállam polgári védelmi hatóságai egymásnak tudnak segíteni, de az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz. Ez a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget a világ bármely országa kérhet.

Rendőrök irányításával buszokra szállnak a menekültek Röszkénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo