Este megint könnygázt vetett be a rendőrség Röszkén

Események

Vágólapra másolva!
Este a Röszke határába érkező menekültek már be sem mentek a gyűjtőpontra, egyenesen továbbhaladtak Szeged felé az 5-ös úton. A rendőrök egy idő után sorfallal állították meg őket, mire a menekültek műanyag palackokat kezdtek dobálni. A rendőrök válaszul könnygázzal fújták le őket. Korábban, még a délután folyamán is kitört a gyűjtőpontról a menekültek egy csoportja, és Szeged felé indultak. A káoszban egy kamerázó nő gyermekkel futó férfit buktatott fel. Az Origo munkatársai a helyszínen vannak, tudósításunk folyamatosan frissül. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
19:24
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kamerás buktatott menekültet a röszkei kitörésnél

Először csak kamerázta a menekülteket az a maszkot viselő kamerás nő, aki végül besegített a rendőröknek, és felbuktatott egy gyermekével futó férfit. A nő profinak tűnő kamerával dolgozik, vélhetően operatőr. Az esetről a német RTL riportere tett fel egy 20 másodperces videót a Twitterre. Itt részletesebben is leírjuk, hogy mi látható a felvételen.

19:30
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Humánusabb kormányt akarnak a civilek

Huszonkét civil szervezet közös nyilatkozatában arra kérte a kormányt, hogy kezelje humánusan a menekültválságot, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson "valódi segítséget". A kormány "tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt" krízishelyzet alakult ki Budapesten, majd Röszkénél is - írták. A helyzet kezelése hónapok óta civil csoportokon és magánembereken múlik, akik az állami intézményrendszer helyett biztosítanak emberséges körülményeket a rászorulóknak.

19:31
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Reggel indulhat a menekültek vonata

Csak szerda reggel 6 óra körül állíthatják össze a menekülteknek szánt különvonatot - tudta meg az Origo. A rendőrök éjszakára buszokkal Békéscsabára és Kiskunhalasra szállítanák a Szeged határában veszteglő menekülteket.

Röszke, 2015.09.08. Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség jelenleg vizet és zsemlét oszt a vasúti töltésen, ami csillapítja a kedélyeket is.

19:35
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Németországban is tüntetnek a menekültek

Az észak-németországi Lübeckben migránsok tüntetnek: nem akarnak németországi menekültszállásra menni, ők inkább Dániába és Svédországba vágynak. >>>Bővebben itt olvashatnak a németországi eseményekről. 

19:36
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Felszállnak a buszokra a menekültek

Most már biztos, hogy Békéscsabára és Kiskunhalasra szállítják a menekülteket a rendőrök - mondta tudósítónk.

Felszállnak a buszokra Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo

Mintegy negyedórás tanakodás után belementek ugyanis a tolmács által ismertetett feltételekbe, és jelezték, felszállnak a buszokra. A menekültek annyit kötöttek ki, hogy minden buszon utazzon velük a sajtó egy képviselője. Éjszaka Békéscsabán, illetve Kiskunhalason külön szállásolják el a szíreket és a többi menekültet - értesült az Origo.

19:45
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Erről nem volt szó. Leszállnak

A buszokra szálló menekülteknek csak a buszon árulták el, hogy külön akarják utaztatni a szíreket, ezért némi elégedetlenkedés után fel-, leszálltak a menekültek - jelentette tudósítónk.

19:49
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Leszállították az újságírókat a rendőrök

A Békéscsabára és Kiskunhalasra induló buszokról a rendőrök leszállították az újságírókat - köztük az Origo tudósítóját - mondván, nem tudják garantálni a biztonságukat.

A menekültek felszállhattak, a sajtó nem Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek ettől még felszállnak, holott korábban a követelésük az volt, hogy menjen velük a sajtó is. Közben szendvicseket adtak fel a buszra.

20:43
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ változtatásokat javasolt Magyarországnak

Egyszerűbb regisztrációs eljárásra, megfelelő ellátásra van szükségük azoknak, akik nemzetközi védelmet keresve érkeznek Magyarországra - mondta Vincent Cochetel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) európai elnökségének igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tisztviselő kiemelte: azt kérik a magyar hatóságoktól, hogy tegyék könnyebbé a regisztrációs eljárást, és engedjék a humanitárius szervezeteknek, hogy segítsenek a határközeli gyűjtőpontokon lévőknek, illetve javítsák a menedékkérők fogadásának körülményeit.

21:07
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A síneken jönnek a menekültek - nem sokáig

A menekültek eközben folyamatosan érkeznek Röszkénél a síneken. Ám ezt már nem sokáig tehetik meg, ugyanis szeptember 15-től kapu zárja majd el az útjukat. Ez a kapu azonban a Belügyminisztérium szerint nem része a határzárnak.

Most még jöhetnek a síneken Fotó: Polyák Attila - Origo

A határkapuról itt olvashat bővebben.

21:19
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Spanyolország még több menekültet fogad be

 

Spanyolország annyi menekültet fogad be, amennyit az Európai Unió javasol számára - mondta a spanyol miniszterelnök-helyettes egy tévéműsorban. Soraya Sáenz de Santamaría nem árulta el, hány emberről lehet szó.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint az unió további 15 ezer menekült befogadását fogja kérni a dél-európai országtól. Spanyolország eddig 2700 szír befogadását vállalta, de a rendkívüli krízisre való tekintettel jelezték, hogy készek növelni ezt a számot.

21:20
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Orvosi ellátást kapnak a menekültek

Röszkén önkéntesek nyújtanak orvosi ellátást a menekülteknek.

Segítenek az önkéntes orvosok Fotó: Polyák Attila - Origo
21:25
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Elzavarta rugdosódó operatőrét az N1 TV

Menekülteket - köztük gyerekeket is - inzultált, rugdosott egy kamerás nő Röszkénél. Több különböző videó alapján úgy tűnik, hogy a nő buktat fel egy menekültet, két fiatalba pedig bele is rúg. Kiderült, hogy az N1 TV munkatársáról van szó, őt a televízió "elfogadhatatlan viselkedése miatt" eltávolította. Cikkünk a témában itt olvasható.

21:46
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az USA Európát segítené a menekültválság miatt

A Fehér Ház lépéseket fontolgat, amelyekkel az Egyesült Államok segíthetne Európának a menekültválság kezelésében - jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. "A Fehér Ház továbbra is pótlólagos lépéseket mérlegel, amelyekkel tudnánk segíteni azoknak az országoknak, amelyek e teher oroszlánrészét viselik" - mondta Earnest.

21:54
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ aggódik a röszkei hideg miatt

"Amikor emberek érkeznek, azokat megfelelő módon kell fogadni. Köztük nők és gyermekek vannak, akiket szabad ég alatt tartanak. A hőmérséklet is egyre csökken, ezért olyan fogadórendszer kiépítésére van szükség, amely képes megfelelő ellátásban részesíteni őket" - mondta Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője az AP hírügynökségnek a röszkei helyzetről. Szerinte a bevándorlók fogadásához nincsenek megfelelő feltételek Röszkén. Hozzáfűzte: a határra kivezényelt rendőröket nem képezték ki arra, hogyan kell bánni a menekültekkel. 

21:58
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Balog miniszter a kerítés embertelenségéről

"A menekülteknek abban kell segíteni, hogy ott tudjanak maradni, ahol vannak, és világos különbséget kell tenni a gazdasági bevándorlók és azok között a menekültek között, akiknek eddig is segítettünk, és ezután is segíteni fogunk" - mondta Balog Zoltán.

A határzárról is moralizált a miniszter Fotó: Bielik István - Origo

Az emberi erőforrások minisztere azt is mondta, sokan a magyar határzár építését embertelen tettként akarják feltüntetni, pedig szavai szerint "nem az embertelenség és az emberségesség között van a küzdelem, hanem azok között, akik tudják, hogy mit akarnak, és azok között, akik tanácstalanok".

A tárcavezető a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében 56 ország és 11 nemzetközi szervezet részvételével rendezett konferencián vett részt.

22:03
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék feljelenti a rugdosódó riportert

Két ellenzéki párt, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció is feljelenti azt az operatőrt, aki az N1 TV stábjának tagjaként Röszkén belerúgott két menekült fiatalba.

Cikkünk a témában itt olvasható.

22:19
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültcsoport indult el Röszkéről

A szegedi vasútállomásnál segítő önkéntesek úgy tudják, hogy 300 menekült indult el a város irányába a röszkei gyűjtőpontról, onnan, ahonnan napközben is kitört a menekültek egy csoportja. Információik szerint a rendőrök egyelőre nem állták útját a tömegnek.

22:24
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó képmutatásról beszélt

Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svéd miniszterelnök menekülteket érintő, Magyarországra tett megjegyzését. "Képmutatónak és elfogadhatatlannak tartom azt, ha valaki az európai uniós források folyósítását összekeveri az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a bevándorlás kérdésével" - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter visszautasította a svéd miniszterelnök szavait Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó arra reagált, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnök előző nap arról beszélt: csalódott, "hiszen még mindig túlságosan sok olyan EU-tagállam van, amely elutasítja a felelősségvállalást. Magyarország egy ezek közül. Orbán Viktor egy olyan EU-tagállam miniszterelnöke, amely az egyik legnagyobb mértékben élvezi az EU anyagi támogatását. És akkor logikus a következtetés. Ha részesedni akarunk a közösből, akkor mutatnunk kell, hogy a közös részei vagyunk."

22:37
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ a szervezettséget kéri számon

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint Európában a szervezetlenség csak növeli a menekültválságot.

"Négy-ötezer emberről beszélünk naponta az 508 millió lakosú unióban. Eddig 300 ezren keltek át a Földközi-tengeren, ami kevesebb mint az európai lakosság egy ezreléke" - mondta.

A főbiztos azt szeretné, ha a közel-keleti országok (Libanon, Jordánia, Törökország) menekülttáboraiban található 4 millió menekült 10 százalékát áttelepítenék a fejlett országokba.

22:38
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A dán rendőrség menekülteket küldött vissza Németországba

Vasárnap óta a dán rendőrség becslései szerint több mint ezer menekült érkezett Dániába. Közülük mintegy 160-an kértek menedéket, 300-nak nyoma veszett, és körülbelül 500-an felügyelet alatt állnak. A menekültek egy része Svédországba akar eljutni. A dán rendőrök azokat küldték vissza Németországba, akik nem kértek menedéket. Mintegy tucatnyi emberről van szó, közölte a helyi rendőrség.

22:43
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Feltartóztatták a menekülteket Röszkén

Megállították a Szeged felé tartó menekülteket Röszke határában, írják a helyszínen lévő önkéntesek a Twitteren. Azt is hozzáteszik, hogy a rendőrök arra utasították az embereket, hogy üljenek a földre, de ennek a kérésnek nem mindenki tesz eleget.

22:44
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Európai vezetőket hívott fel az ENSZ-főtitkár

Ban Kimun ENSZ-főtitkár az elmúlt két napban egyeztetett Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Görögország vezetőivel, és arra kérte őket, "váljanak a hangjává azoknak, akik védelemre szorulnak" - közölte Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-főtitkár felhívta több uniós ország vezetőjét Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Ban Kimun sürgette továbbá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa mielőbb tegyen lépéseket a szíriai válság lezárása felé a 2012-es útiterv alapján, amely előírja egy teljes végrehajtói hatalommal felruházott átmeneti kormány létrehozását.

23:13
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rabszállítót küldött a rendőrség

A röszkei gyűjtőpontról ma este kitört, majd az 5-ös úton feltartóztatott menekültekhez rabszállító teherautó érkezett - írják a Twitteren a helyszínen lévő önkéntesek. Azt is írják, hogy a röszkei autópálya-lehajtót lezárta a rendőrség.

23:39
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A katolikusok segítenek Röszkén

Három sátorból álló állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton - tájékoztatta Zagyva Richárd, a szervezet helyszínen segítő országos igazgatóhelyettese az MTI-t. Zagyva Richárd elmondta, hogy a sátrakban egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani. A bázison orvos, ápoló, tolmács és önkéntesek dolgoznak. Élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, takarókkal és hálózsákokkal látják el a bevándorlókat, akik sokszor több órán keresztül várják, hogy a rendőrség elszállítsa őket a befogadóállomásra. Hozzátette: sok civil önkéntes is az ő sátraikba viszi adományait.

00:00
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megint könnygázt használtak a rendőrök Röszkén

Könnygázt vetettek be a rendőrök a menekültek egy újabb csoportjával szemben, amely a határ átlépése után a gyűjtőpont helyett rögtön a régi 5-ös út felé indult - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csoport a magyar-szerb határon átkelve, a gyűjtőpontra be se lépve a rögtön megindult a régi 5-ös út felé. 

00:57
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrség azt mondja, megdobálták őket

"Megdobálták a rendőröket az illegális bevándorlók" - ezze a címmel adott ki közleményt a rendőrség. Ebben azt írják, hogy emiatt használtak könnygázt kedd este Röszkénél, a gyűjtőpont közelében. Azt is írják, hogy a menekültek a rendőrsorfalnak nyomultak. Személyi sérülés nem történt, de egy emberhez mentőt kellett hívni, mert elájult. " A rosszullét nincs összefüggésben a könnygáz alkalmazásával" - olvasható a közleményben. A rendőrök két hangadót kiemeltek a tömegből, őket jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt előállították.

01:42
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: A katonák fizikai segítséget adhatnak a rendőröknek

A hadsereg akár humanitárius feladatokat is elláthat a határon, alapvető feladata a rendőrség munkájának támogatása lesz - mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a köztévén kedd este. Az új honvédelmi miniszter legfontosabb feladata szerinte a biztonsági határzár befejezése lesz. Elmondta: élőerőt kell a határra vezényelni, és ha jönnek a határsértők, bár természetesen a rendőrök intézkednek, ott állhat mellettük egy katona, aki ha kell, "tényleges fizikai segítséget" is adhat. Hozzátette: békés eszközökkel kezelik az "áradatot", a hadsereg rendkívül korlátozott felhatalmazást kap a határon, csak a rendőrség munkáját támogathatják, önállóan nem cselekedhetnek. Azt is mondta, hogy a honvédség humanitárius feladatokat is el fog látni a határon, amennyiben erre szükség lesz.

02:28
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Reuters is lefotózta a menekülteket rugdosó operatőrnőt

A radikális jobboldali hangvételű N1 TV-nek dolgozott az az operatőrnő, aki délután több menekültet is rugdosott, miközben videózta őket. A nőt este kirúgták az állásából, ellenzéki pártok - a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) - képviselői pedig feljelentették őt a rendőrségen. Az operatőrnő akciója pillanatok alatt híres lett az interneten, legutóbb a Reuters hivatalos Twitterén jelentek meg fotók az esetről.

02:39
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

WHO: A menekültek nem terjesztenek betegségeket

Sokan hiszik azt, hogy összefüggés van a migráció és a fertőző betegségek behurcolása között, de a két dolog között nincsen rendszeres kapcsolat - írja közleményében Dr. Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója. "A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók kapcsolatba. A menekültek és menedékkérők főként az Európában gyakori fertőző betegségeknek vannak kitéve, függetlenül a migrációtól. Rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy egzotikus fertőzést hordozó közvetítő anyagokat, például Ebola-vírust vagy közel-keleti légúti koronavírust (MERS-CoV) hoznak be Európába" - olvasható a közleményben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy amikor ilyen eset történik, akkor az inkább a rendszeresen utazókat, a turistákat vagy egészségügyi dolgozókat érinti, mintsem a menekülteket vagy a menedékkérőket.