Beiktatták Sulyok Tamás köztársasági elnököt

Sulyok Tamás, államfő, beiktatás, érkezés
Sulyok Tamás államfő beiktatása
Fotó: Origo - Ladóczki Balázs
Vágólapra másolva!
Az új államfő a napokban lépett hivatalba, most ünnepélyes ceremónia keretében iktatták be. "Minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom Hazámat és Nemzetemet" - mondta Sulyok Tamás.
Vágólapra másolva!

Az eseményen részt vettek a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is. Kacsó Hanga népdalénekes elénekelte a Himnuszt, amit az Országgyűlés új köztársasági elnökről szóló határozatának ismertetése követett. Majd Kubik Anna színművész Gyurkovics Tibor Nemzet című művét szavalta el. A történelmi egyházak áldását követően a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa következett. 

Ezt követően az új köztársasági elnök lépett a pulpitusra. Sulyok Tamás beszédének elején köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták őt. Elmondása szerint nem tervezte, hogy köztársasági elnök lesz belőle. Kiemelte, hogy elnökként a magyar emberek méltóságának védelmezője kíván lenni. A jó példákat fogja követni, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit. Sulyok Tamás aláhúzta, hogy egész életének iránytűje a jog. Jogász voltam, jogász vagyok - fogalmazott. 

Sulyok Tamás, államfő, beiktatás, érkezés
Sulyok Tamás államfő beiktatása
Fotó: Origo - Ladóczki Balázs

Kiemelte, hogy az Alaptörvény lesz munkájának sarokköve, majd ismertette a legfőbb jogszabály köztársasági elnökre vonatkozó részét. Sulyok Tamás kifejtette, nem feledi, honnan jött, magyarsága, keresztény hite, kulturális hovatartozás, ebből táplálkozik élete és munkája, és csak ebből a nézőpontból tudja, akarja szemlélni a világot. Nemzeti kultúránkból védendő értékek sora ágazik ki, ilyen a személyes méltóság, a család, a közösség, a gyermek – sorolta az államfő.  Aláhúzta, hogy feleségével mindig azok mellett lesznek, akiknek a legnagyobb szükségük van erre. 

Hazánk megkérdőjelezhetetlenül a Nyugat része. A magyar éppen ezért európai. Nemcsak földrajzi, hanem területi szempontból is. De ez nem beolvadást jelent - ismertette gondolatát. Ebben a bizonytalanságban különösen fontos, hogy mi magyarok, megálljunk a lábunkon. Különös gondot kell fordítani arra, hogy Magyarország magyar maradjon. "De a megújulás fontosságát sem szabad elfelejteni. Ezért nem szabad elfeledkezni a szellemi és lelki megújulásról" - tette hozzá Sulyok Tamás.

A közbizalomnak a XXI. századi Magyarország kötőerejének kell lennie - fogalmazott Sulyok Tamás, aki arra fog törekedni, hogy a gyalázkodás helyett egymás megértésén legyen a fókusz. Minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom Hazámat és Nemzetemet - zárta beszédét Sulyok Tamás. 

Sulyok Tamás beiktatási ceremóniája a Szózattal végződött.

Korábban írtuk:

Az előzetes tervek alapján a következő lesz a menetrend:

  • díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonai tiszteletadása,
  • történelmi zászlók bevonulása,
  • a történelmi egyházak áldása,
  • kórusmű,
  • Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszéde.

A beiktatási ünnepségben közreműködik Kubik Anna színművész, Kacsó Hanga népdalénekes, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa.

Az M1 és a Duna Televízió élőben követi az eseményt. A köztelevízióban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Kossuth rádióban pedig Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója értékelte a fontos eseményt. Az élő adás után 15 órától mindkét stúdióbeszélgetés folytatódik.

Sulyok Tamást a február 26-án kezdődött tavaszi ülésszak alkalmával választotta meg az Országgyűlés. Az új államfő első beszédében többek között azt mondta:

Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi, magyarok több mint ezeréves történelemmel bíró büszke európai, és a jogot minden eszközzel érvényesíteni szándékozó nép vagyunk, mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve, humorral átszőve képesek vagyunk megtenni.

Az új köztársasági elnök első lépéseként hivatalba lépése napján, március 5-én aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról hozott parlamenti döntést.

Az Origo korábban részletesen bemutatta Sulyok Tamás életútját, és azt is megírtuk, mit mondott, miután jelölték az államfői hivatal betöltésére.

Kiemelkedő szakmai életút

Sulyok Tamás 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, majd a Csongrád Megyei Bíróságon bírósági fogalmazóként kezdte pályafutását. Jogi szakvizsgáját követően jogtanácsosként dolgozott, ügyvédként is tevékenykedett, majd alkotmánybírónak választották. 2000-től 2014-ig tiszteletbeli konzulként dolgozott Ausztriában, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta, tisztségét azóta folyamatosan tölti be.

Kutatási témái között szerepel az ügyvédség alkotmányjogi helyzete Magyarországon, az Európai Közösség belső piacára vonatkozó szabályozás, illetve az ügyvédi szolgáltatások összefüggései.