Ez a legjobb diéta ízületi fájdalmak és gyulladások ellen

Legjobb diéta ízületi gyulladás ellen, fájdalom, ízületifájdalom
woman suffering from wrist pain, numbness, or Carpal tunnel syndrome hand holding her ache joint
Fotó: Shutterstock/Doucefleur
Vágólapra másolva!
Emberek millióinak életét keseríti meg az ízületi gyulladás, és az ebből fakadó kínzó fájdalom. Bár a betegség egyelőre csak nehezen, komplikált úton gyógyítható, azonban vannak olyan kezelési módok, melyekkel az állapot javítható, a tünetek egy része pedig megszüntethető. A legfrissebb tanulmányok szerint a mediterrán diéta segíthet a gyógyulásban.
Vágólapra másolva!

Az ízületi gyulladás kezelésének egyik legjobb módja, ha célzott étrendet tartunk. Többféle diéta is létezik, amely segít csökkenteni, vagy akár megszüntetni a kellemetlen tüneteket.

Az egyik ilyen a mediterrán diéta, melyről köztudott, hogy segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, és az ezzel járó fájdalmakat. A mediterrán étrend bőven tartalmaz egészséges zsírokat, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöt-zöldséget, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat.

Mark Burdon gyógyszerész részt vett egy olyan kutatásban, melynek adatai szerint 

a diéta bizonyítottan segít a tünetek leküzdésében, ezért kifejezetten ajánlja olyan betegeknek is, akik már régóta szenvednek ízületi problémáktól,

és eddig semmilyen más kezelés nem vált be nekik.

A szakember szerint a gyulladásgátló étrend követése hozzájárulhat a súlyvesztéshez, illetve az egészséges testsúly fenntartásához is.

"A túl sok zsírszövet - különösen, ha a gyomor, illetve a belső szervek körül található - gyulladásokhoz vezethet, ezért fontos törekedni az egészséges testtömeg fenntartására. A helyes étkezéssel mindez kivitelezhető. Sok színes zöldség, gyümölcs, joghurt, babfélék, hal és olívaolaj a legjobb ételek a szervezetünk számára, amit kiegészíthetünk olyan magas fehérjetartalmú ételekkel, mint a baromfihús, sajtok, tojás, magvak, illetve kis mennyiségű sovány vörös hús. Fontos, hogy édességet csak alkalmanként, és keveset fogyasszunk"- mondja Mark.

zöldségek, kvíz
Fotó: pixabay.com

Emellett javasolta azt is, hogy tartsuk távol magunkat a magas cukor-és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerektől, melyek csak rontanak a problémán, ugyanis fokozzák a gyulladást a szervezetben.

Akinek pedig fájdalmai vannak, és ízületi gyulladásra gyanakszik, keresse fel háziorvosát minél előbb, ugyanis az időben diagnosztizált és kezelt betegség könnyebben gyógyítható.

Ahogyan korábban írtunk róla, a mediterrán diéta rengeteg egyéb civilizációs betegség ellen is gyógyír lehet, amilyen például a rák, a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás,elhízás. Jó hatással van a memóriánkra is, sőt, egyesek szerint a hosszú élet kulcsa lehet.