Összefügg a Lánchíd-botrány és a guruló dollárok ügye

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. december 16. Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Zila János és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzői szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és ezt bizonyítja a Lánchíd felújítása körüli botrány is. 
Vágólapra másolva!

Még január 11-én derült ki, hogy házkutatást tartott az adóhatóság a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél. Tavaly év végén vizsgálódott a nyomozó hatóság a magyar építőipar egyik meghatározó szereplőjénél. A hatósági intézkedés a sok száz milliós számlagyár ügyébe belebukó, jelenleg is letartóztatásban lévő egykori ügyvéd, Vig Mór elleni eljárás keretében történt.

Fontos körülmény, hogy Vig Mór az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A hazánk lejáratásában élen járó jogvédő ráadásul régi szereplője a magyar közéletnek, pontosabban inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.
Egyre nagyobb bajban van karácsony Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Később az is kiderült, hogy két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. A mostani új fejleményekkel tehát ismét reflektorfénybe kerültek a Lánchíd felújításának gyanús körülményei. Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forint került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz, több mint 5 milliárd forintért.

Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint az kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híddal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt. Érdekes hogy Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég elnyerte a tendert.

Időközben pedig a rendőrséghez fordult az ország feljelentője, Tényi István a Vig Mórhoz vándorolt Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, hogy 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző cégtől az Amnesty-vezér sok száz milliós számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára, amit több részletben, készpénzben fel is vettek.

Összefüggések

A két ügy (Vig Mór és a Lánchíd felújítása) között azonban szervezeti és személyi összefüggést is megfigyelhetünk, hiszen – mint ismert – egy Vig Mór nevéhez köthető cégtemetőben süllyesztették el a guruló dollárok néven elhíresült botrányban fontos szerepet játszó DatAdat-cégháló egyik alegységét, a Dessewffy Tibor által vezetett Datalyze Research Kft-t – hívta fel figyelmet Szikra Levente és Zila János, az Alapjogokért Központ elemzői.

A Mandinernek elmondták, ez arra enged következtetni, hogy a baloldalközeli, a jelek szerint az illegalitástól csöppet sem ódzkodó pénzügyi csoportok meglehetősen belterjesek, és 2010 óta legfeljebb a túlárazott beruházások neve, illetve az eszközök változtak. „Napjaink »nokiás doboza« az adományládika" – írták az elemzők.

Ami az ügy lehetséges jogi hatásait illeti, a hatóságok vizsgálata még tart, így egyelőre kevés részlet ismert. Ha bebizonyosodik az elkövetők bűnössége, akár a felmerült sikkasztás, akár más hasonló bűncselekmény, így hűtlen kezelés vagy csalás tényállásában, akkor – függően a minősítéstől, de figyelembe véve a 900 millió forintos értéket – akár többéves szabadságvesztés lehet a következmény – hívta fel a figyelmet Zila János és Szikra Levente.

Egyre több van Karácsony rovásán

Szerintük bár a választás még viszonylag messze van, de nyilvánvaló, hogy egy korrupciós botrány – főként, ha az ezzel kapcsolatos feltételezések bizonyossággá válnak – demobilizálhatja az érdekelt politikai szereplők bázisát. Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig egyre több ügy van a rovásán, hiszen az összeragadó, egymást követő sorszámú eurókötegek esetére a jelenlegi városvezetéshez közel álló média sem igazán talált mentséget.

– tették hozzá. Az elemzők úgy látják, hogy az ellenzék az ország jelenét és jövőjét meghatározó fő politikai kérdésekben ugyan viszonylag egységes, hiszen a fő kihívások 2022 óta nem sokat változtak, de legalább négy párt – az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd – a létéért küzd.

Ilyen esetben pedig kiváló muníció lehet egy hasonló botrány. A vádakkal azonban mindenkinek vigyáznia kell éppen azért, mert a választók nem felejtették el, hogy ezek a szereplők nemrég együtt kérték a támogatásukat az ország kormányzásának átvételéhez – hívták fel a figyelmet az elemzők.