Lengyelország

Lengyel belpolitika, letartóztatás, Mariusz Kaminski, Maciej Wasik, tüntetés, demonstráció, Varsó, Lengyelország, 2024.01.11.
A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én
Vágólapra másolva!
A román politika hajnalán, amikor még volt regionális identitásuk is, az erdélyi és bánsági románok amiatt berzenkedtek, hogy elküldik a politikusaikat az érdekeiket képviselni Bukarestbe, oszt' azok hazajönnek Bukarest érdekeit képviselve, akár a választóik kárára is (később sokszor ugyanezt érezték az erdélyi magyarok).
Vágólapra másolva!

Valahogy így járt Donald Tusk. Elment lengyelként Brüsszelbe, visszajött Lengyelországba brüsszelitaként.

A lengyelországi belháború egy határig mélységesen európai történet.

Herbert Marcuse 1965-ben alkotta meg a „represszív tolerancia" fogalmát, megágyazva a '68-as mozgalomnak. Idézem őt: „Az, hogy [...] az intoleranciát a gondolkodással, a véleménnyel és a szavakkal szemben is lehet gyakorolni (intoleranciát mindenekelőtt a politikai jobboldallal és a konzervatívokkal szemben) – ezek olyan antidemokratikus elképzelések, amelyek megfelelnek a demokratikus társadalom valóságos fejlődésének, amely szétzúzta a mindenoldalú tolerancia bázisát."

Demeter Szilárd teljes írását itt olvashatja el!