Orbán Viktor: Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak a bővítéssel kapcsolatban

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor, EU-csúcs Brüsszelben
Brüsszel, 2023. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni "akármi is az ajánlat" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos.

- fejtette ki.

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszerelnök azt mondta,

a bővítésnek vannak feltételei, ezek nem teljesültek.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor - mint kiemelte - a feltételek már teljesültek.

- tette hozzá Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. Mivel a brüsszeli testület álláspontja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni - jelentette ki.

- fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. december 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére.

Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szerepelnie.

Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni - mondta.

Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében - emelte ki a miniszerelnök, majd hozzátette: Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.