Egyre kevésbé szeretik a magyarok a bankkártyát

Paying for order banking buying cafe cashier checkout commerce consumerism contactless device financial machine mobile money nfc payment pos reader retail selling swipe technology telecast terminal transaction transfer contemporary gadget media adult pers
Vágólapra másolva!
A statisztikai adatok arra utalnak, hogy lassan kimegy a divatból a bankkártya, így akár fizetésre, akár készpénzfelvételre egyre gyakrabban használunk majd okoseszközöket.
Vágólapra másolva!

Míg sokáig csak a bankkártya fizikai változata volt az egyetlen eszköz, amellyel készpénzt lehetett felvenni, az utóbbi időben megjelentek az alternatívák. A plasztik nélküli ATM-es készpénzfelvétel 2019-ben vált lehetővé, sokáig egyetlen magyarországi bank szolgáltatása révén. Ám azóta

sorra vezetik be a hazai bankok a különböző megoldásokat, ha kártya nélkül szeretnénk bankjegyhez jutni a készpénzkiadó automatánál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint intenzíven bővül a mobilfizetéses vásárlás. Ma már ötből legalább egy fizetést okoseszközzel hajtanak végre. A technológiai fejlesztések mára odáig jutottak, hogy a techcégek megkerülhetetlenné váltak, és globálisan nem is nagyon látszódik harmadik vagy negyedik versenytársuk.

Tény, hogy manapság már szinte minden hazai bank támogatja az okoseszközzel megvalósított globális fizetést (így továbbra is bankok kezében futnak össze a szálak). Sok banknál már használhatjuk a két techóriás globális fizetési megoldását az NFC képes okostelefonokkal.

Okoseszközeinkkel is fizethetünk vásárlásainkért. Getty Images

Az okoseszközzel történő fizetést sokáig csak a bankkártyás vásárlásokra használták, a 2010-es évék végén azonban elindult a bankkártya nélküli készpénzfelvétel idehaza is.

Ma már szinte az összes nagybank felkínálja ezt a lehetőséget.