Még idén jön az új, szigorúbb idegenrendészeti törvény

migráns, határvadász, határ, Ideiglenes Biztonsági Határzár, magyar-szerb, határszakasz, 2023, Röszke
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalása alapján még az idén új, szigorúbb idegenrendészeti törvény kerül elfogadásra. Emellett a kormány az Országgyűlésnek már benyújtotta a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot - írja a Migrációkutató Intézet Fókuszpont elemzésében.
Vágólapra másolva!

Több, a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvény módosításáról nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2023. október 17- i érkeztetéssel.

A törvényjavaslat úgynevezett salátatörvény, hiszen elfogadása esetén számos törvényt módosít. Az irreguláris migráció elleni küzdelem szempontjából lényeges tartalma a polgárőrök feladatkörének kiterjesztése. A törvény hatálybalépése esetén ugyanis a polgárőrség tagjai az államhatár védelme érdekében az irreguláris migráció megakadályozása céljából járőrszolgálat és figyelőszolgálat ellátásában is részt vesznek. Emellett a schengeni kódex szerinti európai uniós külső határ 8 kilométeres sávján belül is intézkedhetnek. Továbbá az államhatárok védelme céljából

a polgárőrök is jogosulttá válnak tevékenységük ellátása érdekében kép- és hangfelvételt készítő eszközök használatára.

A törvényjavaslat rendelkezik a határvadászok többletdíjazásáról is

Pótlékra, szolgálati pótlékra, illetve kiemelt szolgálati pótlékra válhatnak jogosulttá, amennyiben feladatellátásuk jelentős igénybevétellel jár. A belügyminiszter rendeletben határozza meg a szolgálati pótlék mértékét és folyósításának rendjét.

Jön az új idegenrendészeti törvény

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés november 6-i ülésén a kormány részéről új idegenrendészeti törvény benyújtásáról beszélt. A kritikákra, miszerint évekkel ezelőtt még a
bevándorlás ellen kampányolt, most pedig vendégmunkásokat hozna az országba, Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy

vendégmunkásokat Magyarországon csak nagyon szigorú szabályok szerint lehet alkalmazni, és eleve csak olyan pozícióra, amelyet magyar állampolgár nem tölt be.

Migránsok a déli határon Forrás: Police.hu

Majd jelezte, hogy hamarosan a kormány beterjeszti az új idegenrendészeti törvény tervezetét, és várja ahhoz az ellenzék javaslatait. A témát is érintő rádiónyilatkozatában Orbán elmondta, hogy az idegenrendészeti szabályok szigorítása szükséges. Ennek érdekében korábban már számos esetben módosításra került az idegenrendészeti törvény, hivatalos nevén a harmadik országbéli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény. A miniszterelnök kifejtette, hogy mivel a további módosítások nehézkessé tennék a törvény alkalmazását, ezért

új idegenrendészeti törvény megalkotására kerül sor, amely szigorúbb a korábbinál, és világosan meghatározza, hogy ki milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.

Valamint erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is biztosít, hogy mindenkiről lehessen tudni: milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodik nem európai uniós külföldi állampolgárként hazánkban.