Vizsgálóbizottság alakul Karácsony kedvenc polgármesternőjének botránya miatt

KARÁCSONY Gergely; V. Naszályi Márta ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ Közéleti személyiség foglalkozása közgyűlés polgármester politikus rendkívüli ülés SZEMÉLY
Budapest, 2018. június 13. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kétszáz éves cukrászdát zárat be Karácsony Gergely kedvenc polgármesternője, V. Naszály Márta az I. kerületben. Most vizsgálóbizottság alakul a korrupciógyanús ügy miatt. A botrányban vesztegetési szál is megjelent.
Vágólapra másolva!

A Ruszwurm Cukrászda és a Korona Cukrászda december 4-én végleg bezárja kapuit a Budavári Önkormányzathoz kapcsolódó végrehajtói jegyzőkönyv alapján, miután az I. kerület intézkedést kért az üzletek ellen. Ennek hátterében egy vitás bérleti ügy áll, amit tovább bonyolít egy vesztegetési ügy is, amely az önkormányzati választások előtt kezdődött. Állítólag a polgármester asszony "védelmi pénzt" kért a vállalkozótól. A botrányos ügy miatt önkormányzati vizsgálóbizottság alakul – írta a Metropol.

Karácsony polgármestere bosszút áll

Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa azt állítja, hogy V. Naszályi Márta – a jelenlegi baloldali polgármester, Karácsony embere – pénzügyi támogatást kért tőle a választások előtt. A polgármester mindent tagadott, és mindkét fél feljelentést tett. A polgármester most az ügy folyományaként hivatalosan bezáratja a Ruszwurm Cukrászdát és a Korona Cukrászdát is, pedig ezek a vár legemblematikusabb cukrászdái, a turisták kedvencei.

V. Naszályi Márta, és Karácsony Gergely. Egyre nagyobb bajban van az I. kerületi polgármester Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az intézkedés részeként a végrehajtás során zárcserét hajtanak végre az említett helyszíneken, és a cukrászdák tevékenységét felfüggesztik. Az eset több szempontból is sajnálatos. Az egyik az, hogy egy történelmi cukrászda zárja be a kapuit, ami már 1827 óta töretlenül működik azon a helyen. A másik gond az ezzel bizonytalanná váló munkahelyek. A bezárás miatt több tucat család kerülhet bizonytalan helyzetbe. Sikerült Szamos Miklóssal beszélnünk, aki úgy gondolja, egyszerűen bosszúról van szó:

Többen az utcára kerülnek

Azon kívül, hogy a turistáknak nagyon fog hiányozni a két vendéglátóhely, a várnak is nagy érvágás a két emblematikus hely bezárása. Azonban a leghúsbavágóbb azoknak, akik ott dolgoznak. A cukrászda dolgozói elmondták a Metropolnak: félnek attól, hogy mi lesz, mert szerettek itt dolgozni, és nem szeretnék elveszíteni a munkájukat. Hozzátették, hogy nem csak az itteni dolgozókról van szó, rengeteg beszállítójuk, megrendelőjük van, akik szintén hoppon maradnak a bezárás miatt.

mondta elkeseredetten Szamos Miklós tulajdonos, aki hozzátette, hogy az előző polgármesterrel a viták ellenére sikerült együttműködnie. ,,Benne volt emberi érzés és őszinteség, így ki tudtunk jönni" - vélekedik. Úgy gondolja, ha ő marad, találtak volna olyan megoldást, ami nem jár tragikus következményekkel.

Karácsony embere bezáratja a Ruszwurm cukrászdát Forrás: Wikipédia

Vizsgálóbizottság alakul

A Metropol megkereste Gulyás Gergely budavári önkormányzati képviselőt, akitől megtudta, hogy a képviselő-testületi többség vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: az üggyel kapcsolatban történt-e olyan cselekmény, ami miatt kerületi közérdek sérült. A bizottság felállítását előterjesztették, arról jövő csütörtökön dönt majd a képviselőtestület. Meg fogják hallgatni a feleket, bekérik az összes ügy kapcsán keletkezett írásos anyagot, meghallgatják az esetleges tanúkat. Amennyiben bármilyen eredményre jut majd a bizottság, arról mind a hatóságokat, mind a közvéleményt tájékoztatni fogják.