A digitális állampolgársággal az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, 2022.05.18. Parlament, külgazdasági és külügyminiszter-jelölt, Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Költségcsökkenésre és a hatékonyság növekedésére számít a Digitális állampolgárság program (DÁP) bevezetésétől Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden tartott beszámolójában a jövőbeni gazdasági versenyképesség szempontjából is kiemelkedően fontosnak nevezte az új, több lépcsőben bevezetendő fejlesztést.

A Digitális állampolgárság programról (DÁP) szóló, a parlamentnek kedden benyújtandó törvényjavaslat alapján az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik.

Mindenki számára lehetővé válik a jövőben a DÁP-alkalmazáson keresztül az ügyintézés offline üzemmódban is, hitelesen, megbízhatóan és az Unió legújabb irányelvének megfelelően

- mutatta be az alkalmazást a miniszter. Közlése szerint első lépésként 2024 szeptemberétől az e-azonosítás és az e-aláírás lesz elérhető a piaci szereplők számára is. 2025-től lép be a tervek szerint az e-dokumentumtár, az e-posta szolgáltatás, minden hivatalos levelet ilyen módon tudnak kézbesíteni, és ezekre válaszolni is lehet majd a mobiltelefonra letölthető alkalmazás segítéségével.

A DÁP-alkalmazáson keresztül elérhetők és kifizethetők lesznek a közüzemi számlák is.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére a Parlamentben 2023. november 14-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Olyan piaci szolgáltatásokat is bevezetnének ezzel párhuzamosan, amelyek egy-egy termék vásárlásakor például a garanciajegyet elérhetővé és letölthetővé teszik - jelezte. Rogán Antal elmondta:

a DÁP-törvény mindenki számára egységes és elérhető digitális azonosító bevezetését is jelenti, ehhez alaptörvény-módosításra lesz szükség.

A tárcavezető azt kérte a bizottságtól, támogassa a javaslatot. Ilyen, a digitális ügyintézés egészét átfogó kódex elfogadására nem volt példa eddig. Az alkalmazásnak köszönhetően lényegesen gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ügyintézés - összegzett.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte a DÁP-programmal összefüggésben, milyen garanciák vannak arra, hogy az adattömeggel nem végeznek jogosulatlan gyakorlatokat. Miért döntöttek úgy, hogy a Balaton környékére összpontosítják a forrásokat? - kérdezte.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a DÁP-alkalmazással kapcsolatban az adatkezeléssel összefüggő félelmeket tolmácsolta és felvetette fogyasztóvédelmi passzus beépítését a javaslatba. Rogán Antal válaszában arról beszélt:

az ellenzéki választóknak fogalmuk sincs, hogy adataik külföldre kerülnek. Ez sem a magyar törvényi szabályozással, sem a GDPR-ral, sem egyéb szabályozással nem fér össze

- húzta alá. A szállodákban szerte Európában az egyre nagyobb terrorveszély miatt rögzítik a személyes adatokat - reagált egy másik kérdésre, hozzátéve: a jogszabály világos rendelkezéseket tartalmaz.