Ez a hatalmas fejlesztés mindenki életét megváltoztatja Esztergomban

szelektív
Ezt azért hagytam a végére, mert remélhetőleg már mindenkinél bevett szokás.
Vágólapra másolva!
A MOHU Mol küldetése a 65 százalékos újrahasznosítási arány elérése, és erre készülnek a következő évtizedekben, és ehhez nagyon fontosak azok a hulladékudvarok is, amelynek az alapkövét szerdán tették le Esztergomban. Pethő Zsolt vezérigazgató beszámolt arról is, hogy 185 milliárd forintot fordít a MOHU Mol a következő 10 évben fejlesztésekre, és ebből több mint 10 milliárdot költ majd hulladékudvarokra.
Vágólapra másolva!

Pethő Zsolt, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt a hulladékgyűjtő udvar szerdai alapkőletételén, hogy a cég számára minden település fontos. A Mol küldetése a 65 százalékos újrahasznosítási arány elérése, és erre készülnek a következő évtizedekben, és ehhez nagyon fontosak a hulladékudvarok - tette hozzá.

185 milliárd forintot fordít a MOHU Mol a következő 10 évben fejlesztésekre, és ebből több 10 milliárdot költ hulladékudvarokra.

Pethő Zsolt ismertetése szerint a következő időszakban legalább 80 hulladékudvar kiépítésére lesz szükség a célok elérése érdekében.

A MOHU Mol felelőssége lesz, hogy az itt leadott hulladékokat valóban újrahasznosítsák - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Pethő Zsolt: 185 milliárd forintot fordít a Mohu Mol a következő 10 évben fejlesztésekre Forrás: Origo

Esztergom régóta küzd az illegális hulladékkal, és ez jelentős költségeket emészt fel évente - mondta Hernádi Ádám, a város fideszes polgármestere. Ha ez a létesítmény megvalósul, akkor végre szelektíven és ellenőrzött körülmények között le lehet adni a hulladékot - tette hozzá.

Szendrői Márton László, az esztergomi beruházás vezetője elmondta, az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a lakosság számára könnyen megközelíthető legyen az új hulladékudvar. Mindezek mellett a veszélyes hulladékok biztonságos tárolása kiemelt szempont volt - tette hozzá. Lakcímkártyával bármely lakos látogathatja, és leadhatja majd a hulladékot. A környezetvédelem és az energihatékonyság is fontos szerepet tölt majd be.

Az új esztergomi hulladékudvar minden helyi lakos számára könnyen megközelítheő lesz Forrás: Origo

Jelentősen átalakult a hulladékgazdálkodás

Mint arról korábban beszámoltunk, július 1-jétől országszerte átalakul a hulladékgazdálkodás. Az állam helyett a Mol vállalata veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a lakosságtól, az intézményektől és a gazdálkodó szervezetektől származó hulladékot – közölte akkor az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Magyarország ezzel egyidejűleg brüsszeli előírásra bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak a „szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére – közölte Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

Kiemelte: a kormány a háborús helyzetben is mindent megtesz a magyar családok védelme érdekében, és a hulladékgazdálkodás terén is fenntartja a rezsicsökkentést, emellett az új rendszer hosszú távon garantálja a szolgáltatás országosan egységes, magas színvonalú, fenntartható működését. Ez hozzájárul a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra – tette hozzá az államtitkár.

Jelentősen átalakult július 1-e óta a szemétszállítás Magyarországon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hogyan változnak a szemétszállítási díjak?

Júliustól a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását és előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését és fejlesztését.

Mindez a lakosságnak a mindennapokban a szolgáltatás nyújtása tekintetében nem jelent változást.

Raisz Anikó kifejtette: Magyarország ezzel egyidejűleg a brüsszeli előírások szerint bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak a „szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, vagyis a hulladék elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami segíti a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedését és a hulladéklerakás csökkenését – emlékeztetett a minisztérium.

Mi lesz a gumiabroncsokkal?

Fontos megemlíteni, hogy október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU Mol Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra – így a gumiabroncsra is – speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU Mol Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.

Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez – közölte akkor az Energiaügyi Minisztérium közleményében.