Kövér László: Partnerek kellenek nemzeti szuverenitásunk megőrzéséhez

KÖVÉR László, Kurultaj, hagyományőrző, rendezvény, Bugac
Bugac, 2022. augusztus 13. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kurultaj hagyományőrző rendezvényen Bugacon 2022. augusztus 13-án. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A szuverenitás, az önrendelkezés az a képességünk, hogy a saját magunk életét meghatározó kérdésekről önállóan, külső behatás, külső kényszer nélkül dönthessünk – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke az október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából.
Vágólapra másolva!

A házelnök szerint az elmúlt mintegy 550 évünk a szuverenitásunk védelméről szólt, jelenleg pedig olyan szövetségesekre van szüksége az országnak, amelyek nem engedik a nemzeti szuverenitásuk felszámolását. Kövér László úgy fogalmazott, hogy jelenleg egy önkéntesen vállalt szövetségi rendszeren belül vagyunk szuverének, ugyanakkor hozzátette:

Az Európai Unió előrehaladott fázisában van ennek a folyamatnak. Azt látni, hogy az európai tagállamok jelentős részének a politikai elitje ebben a hasznos idióták szerepét tölti be, tehát nem tudja, hogy mit cselekszik.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a közösség része legyen egy önkéntesen vállalt szabad partneri együttműködésben, de nem a szuverenitás feladása árán.

Kiemelte, hogy ma Európában kevés olyan ország van, amely a szuverenitása érdekében fel tud, vagy fel mer szólalni. Mi elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy úgy érezzük, mindent nem nyelünk le, viszont nem vagyunk elég nagyok ahhoz, hogy partnerek nélkül tudjuk érvényesíteni a magunk álláspontját, tehát elementáris szükségünk van arra, hogy a közép- és kelet-európai országok politikai osztályai ne korrumpálódjanak bele egy ilyen nyugati elitbe.

Hazánk nem lesz bevándorlóország

Az Izrael és a Hamász háborúja kapcsán a kérdező, Velkovics Vilmos felvette, hogy világszerte voltak palesztinpárti és a zsidó állam elleni tüntetések, köztük Németországban is, mint fogalmazott, gyakorlatilag elöntötte az antiszemitizmus a német utcákat - írta a Hír TV.

Erre reagálva Kövér László elmondta:

Leszögezte, hogy teljesen mindegy, hogy mit mondanak Brüsszelben, Magyarország nem lesz bevándorlóország, az jöhet be Magyarországra, akit mi beengedünk és semmilyen táptalajt nem biztosítunk a terrorizmusnak.

Kövér László nem látja visszafordíthatónak a jelenlegi folyamatokat. Így fogalmazott:

Arra a kérdésre, hogy egy birodalmi Európai Uniót, vagy egy nemzetek Európáját látja-e, ha jósolni kellene, az Országgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy

a nándorfehérvári diadal óta hazánk történelme másról sem szólt, mint a szuverenitásunk, a hitünk, a kultúránk és a hagyományaink védelméről különböző hódító hatalmak ellen.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Ujvári Sándor

– mutatott rá.

A házelnök ugyanakkor úgy látja, nem lehet a népek önazonosulását és kultúráját egyszerűen megszüntetni.

A megoldást abban látja, hogy mind belföldön, mind külföldön is minél több partnert kell keresni a nemzeti törekvések támogatására, főleg Közép-Európán belül.

Ha Közép-Európa egységesen fel tud lépni, akkor tudja külön-külön a nemzeti érdekeit a legoptimálisabban érvényesíteni.

– jegyezte meg Kövér László.