Döbbenetes: a dollárbaloldal és a dollármédia már nemcsak a háború, hanem a terror mellett is áll

palesztin, izrael, konfliktus, rombolás, támadás, háború
Fire and smoke rise after an Israeli air strike targeted the National Bank on Gaza City, on October 8, 2023. Israel, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll neared 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by Ahmed ZAKOUT / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégén Izraelt brutális támadások érték. Terroristák, palesztinokkal kiegészülve valóságos mészárlást rendeztek a zsidó lakosok körében. Nőket, gyerekeket, védtelen és fegyvertelen férfiakat gyilkoltak meg. A fél világ elítélte a terrortámadásokat, magyar politikusok is megszólaltak az ügyben - írja a Tűzfalcsoport legújabb írásában. A portál szerint viszont vannak, akik hallgatnak, főleg azok, akik korábban rendszeresen hirdették szimpátiájukat a palesztinok felé. Ilyenek Jámbor András volt újságírókollégái, ilyen Jámbor mozgalma, a Szikra, illetve a nemzetközi baloldal. A Tűzfalcsoport írásában megnézte, miként értelmezték a terrort a magyarországi baloldali szervezetek, újságok, újságírók.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb információk szerint 700 felett van az izraeli áldozatok száma, a sebesülteké pedig több ezer. Palesztin oldalon is nagy a katonai és a civil veszteség, egyelőre a pontos számok nem ismertek. Szakértők szerint ez az elmúlt évtized legbrutálisabb összecsapása a Hamasz terroristái és Izrael között.

A portál szerint a Mérce és a már megszűnt azonnali.hu egykori szerzője, Jámbor András baloldali képviselő kollégája így ír arról, hogy ártatlan nők hulláival parádéznak a palesztinok a gázai övezetben:

Ezt mint reakciót tette közzé egy ukrán párti blogger/szakértő/katona posztjára, aki meg merte jegyezni, hogy nem érti,

Forrás: Tűzfalcsoport

Többen a terroristák oldalára álltak

A mostani terrortámadás nyakatekert baloldali értelmezésének (sokan a terroristák oldalára álltak) voltak előzményei. Az egyik ilyen eset az Izrael mellett fekvő, jogilag Ciszjordániához tartozó és palesztin fennhatóság alatt álló úgynevezett dzseníni tábor Izrael Védelmi Erő által történő megszállása. Hónapokkal ezelőtt azért vonult be az izraeli hadsereg a táborba, hogy terroristákat likvidáljon.

Ezt az akciót sikerült a nyugati, köztük magyarországi baloldali lapoknak úgy tálalniuk, mintha Izrael minden ok nélkül ártatlan palesztin civilekre támadott volna.

Íme pár idézet és „kontextusteremtő címadás" a 444-től.

Forrás: Tűzfalcsoport

Ha valaki csak az illusztrált cikk címét olvassa, akkor akaratlanul is megesik a szíve a 17 éves áldozaton, és automatikusan beindul a hitetlenkedés és az elborzadás az izraeli katonák erőszakosságán. Azonban a 444-es palesztin szimpátiát némiképp árnyalja, ha folytatjuk az olvasást, vagy megnézzük, hogy mit írnak az esetről nemzetközi lapok. A Reuters például azt, hogy

a fiú a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport tagja volt és zsidó katonák ellen harcolt, a közösségi médiában pedig büszkén pózolt fegyverekkel.

Tehát a 444-es cikk címének a sugalmazásával ellentétben nem egy ártatlan, iskolába igyekvő, vagy a szüleivel bujkáló 17 éves fiút lőttek le minden előzmény nélkül, hanem egy fegyveres terroristát.

Forrás: Tűzfalcsoport

De magáról az alaphírről is szenzációhajhász, a már fent említett kontextusteremtő jelleggel számoltak be:

– írják. Természetesen ebből egy szó sem igaz ebben a formában. Ugyanis annyi történt, hogy

az Izraeli Hírszerzés, illetve az Izraeli Védelmi Erők célzottan behatoltak egy olyan területre, ahol nem menekülteket, hanem terroristákat likvidáltak, illetve terroristafészkeket számoltak fel.

A már említett menekülttáborban egyébként több fegyveres szervezet is működik, és az elmúlt időszakban innen indították a legtöbb támadást Izrael ellen. Ezt a cikk „apró betűs részében" ímmel-ámmal a 444-nek is le kell írnia, de kétségtelen, hogy a felütést már a cikk címe megadja, amely ebben a formában félreértelmezésre ad okot.

Az izraeli hadsereg a művelet megindítása után ki is adott egy közleményt, amelyben rögzítették, hogy a csapatok fegyverraktárakat, robbanóanyagot gyártó műhelyeket és a „terrorista infrastruktúra" további részeit keresték.

Forrás: Tűzfalcsoport

Bírálnak és kritizálnak

Lent pár olyan fotó látható, amelyeket az izraeli hadsereg tett közzé, és amelyet a már említett „menekülttáborban" találtak.

A 444-nél alapvetően a jelenlegi izraeli vezetéssel egyáltalán nem szimpatizáló cikkek születnek. Bírálják (legtöbbször a címek szintjén) Izrael telepespolitikáját, és gyakran írnak arról, hogy apartheid rendszert akar kiépíteni Izrael.

Forrás: Tűzfalcsoport

A 444-nél azonban sokkal mélyebben és bensőségesebben foglalkozik a palesztin ügyekkel a már említett és Jámbor András nevével fémjelzett Mérce. A Mérce egyik újságírója – aki fent a zsidók elleni fellépés jogosságáról értekezett –, Tóth Csaba szemmel láthatóan közelebbi kapcsolatot ápol a Palesztin Állam Budapesti Nagykövetségével, mint egy átlag újságíró. Többször tudósított már olyan helyekről, ahol az izraeli védelmi erők több robbanószerkezetet, bombákat és egyéb kézi lőfegyvereket foglaltak le, számos terroristát pedig elfogtak.

Forrás: Tűzfalcsoport

Tóth Csabának a közösségimédia-tevékenységéről már írt korábban a Tűzfalcsoport, ő az a baloldali újságíró, aki szerint, ha Jeruzsálemben a zsidók táncolnak, akkor „az valójában felér azzal, mintha támadást akarnának maguk ellen kiprovokálni."

Tehát az, hogy izraeliek saját országukban táncolnak, az a Mérce „toleráns és befogadó" szerzője szerint provokáció.

Tóth osztja a mostani konfliktus kapcsán azt a véleményt, hogy valójában nem a terror és a felhergelt szélsőséges fegyveresek a hibásak, hanem a nacionalista politika. Az X-en ennek adott hangot retweet formájában.

Forrás: Tűzfalcsoport

A Mércén túl más, Jámbor Andráshoz köthető projektben is feltűnik a palesztinpártiság. A Szikra Mozgalom korábban egyenesen a fegyveresen is harcoló palesztinok jelmondatát posztolta.

A „FreePalestine" – szókapcsolatot a Hamász terroristáin át egészen szélsőbalos és szélsőjobbos csoportokig mindenki használja. Így Jámborék is.

Mindenképpen említésre méltó az a tény is, hogy a balos politikus szervezete aktívan foglalkozik más palesztin témákkal is, többek között a palesztin nők jogaival.

Természetesen a Tűzfalcsoport nem állítja azt, hogy Jámbor András mozgalma vagy az általa alapított lap, a Mérce támogatná az arab terrort, csupán azt, hogy többet foglalkozik a palesztin kérdéssel palesztin szemszögből, mint bárki más. Sőt, amikor ezt a bejegyzést írták, akkor a Mércén még egyetlenegy írásban sem ítélték el a hétvégi eseményeket. Sőt, Jámbor András Facebook-oldalán sem emlékezett meg a több ezer izraeli sebesültről, illetve a több száz áldozatról. Posztolt Pikó Andrásról és Göncz Árpádról is, ellenben azokról a terroristákról és az általuk elkövetett bűnökről sem ő, sem a Mérce sem tett említést.

Lángokban Izrael Forrás: AFP/Mahmud Hams

A kommunisták mindig is támogatták a palesztin terroristákat

A szélsőbal és az arab terrorizmus már évtizedek óta kéz a kézben jár. Európa-szerte a baloldali politikusok előszeretettel hangoztatják azt a KGB által kitalált vádat, hogy Izrael „gyarmatosítja" az ősi palesztin földet, és szegény földjükről elűzött palesztinoknak nincs más választásuk, mint az elkeseredett „ellenállás". Egyértelmű, hogy a mai kommunisták palesztinpártisága a régi szovjet, KGB-s időkig vezethető vissza - írja a portál.

A volt szovjet titkosszolgálat, a KGB évtizedekig árnyékháborút folytatott Izrael ellen a palesztin szervezetekbe beépített ügynökei révén. Pénzelte, kiképezte és fegyverekkel látta el a hetvenes-nyolcvanas években a terrorakciókra készülő palesztin szélsőségeseket.

Mindezt az úgynevezett Mitrohin-archívumokból tudjuk, amelyet 2014-ben hoztak nyilvánosságra. A dokumentumok tanúsága szerint a KGB palesztinokkal raboltatott el a Közel-Keleten több amerikait, akiktől értékes információkat reméltek. Cserébe a palesztinok a KGB segítségével kapcsolatba léptek az európai baloldali radikális mozgalmakkal, az olasz Vörös Brigádokkal és a német Bader-Meinhof Csoporttal, és közösen hajtottak végre terrorakciókat. Az iratok szerint a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi készített fel egy csoportot egy titokban Iránból Izraelbe tartó olajszállító tartályhajó megtámadására a Vörös-tengeren 1971-ben. A KGB számos, a hetvenes években beszervezett értékesebb ügynöke a mai napig vezető szerepet tölt be a Palesztin Hatóságban.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Történészek és szakértők által bizonyított tény, hogy a kommunista ideológia alapján szerveződött csoportok alapvetően összefonódtak már a 70-es években az arab terrorral.

Tehát ennek a fényében egyáltalán nem meglepő a hazai baloldal hozzáállása a mostani izraeli eseményekhez. Míg Izraellel szemben kritikusak, addig a palesztin terrorral megértőek, sőt a terrort pénzelő országok médiáján keresztül láttatják a magyar közvéleménnyel a közel-keleti eseményeket.