Több provokátor ellen is rendőrségi eljárás indul a pénteki tüntetés után - videó

Demokrácia napi tüntetés, Budapest, 2023.09.15. oktatás, tanulás, tanítás, tanító, diák, tanár,
Vágólapra másolva!
A bejelentett és tudomásul vett gyűlések, vagyis a tegnapi tanártüntetés után a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a budai várba vonult a rendőrség oldalán közzétett, az eseményről készült rendőrségi összefoglaló videó szerint.
Vágólapra másolva!

Budapestre 2023. szeptember 15-re két, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be, melyeket az illetékes gyülekezési hatóság tudomásul vett. Az egyik résztvevői a II., Elvis Presley parktól az V., Kossuth Lajos térig, míg a másik résztvevői, egyesülve az előző gyűlés résztvevőivel az V., Kossuth Lajos tértől az I., Alagút utca – Attila út kereszteződéséig vonultak. A tanártüntetésről összefoglaló videót tettek közzé:

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi-szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek,

ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít.

Az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés szervezője a gyűlést befejezetté nyilvánította. Ezután a korábbi gyűlésen résztvevők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Király lépcsőn át a budai várba vonult.

Részlet a rendőrség oldalán közzétett videóból, amely a 2023. szeptember 15-ei tanártüntetés eseményeinek részleteiből készült Forrás: police.hu

A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték,

ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket, hogy hagyják abba. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át megint megpróbáltak feljutni a Karmelita kolostorhoz. A jogellenes gyűlés tartása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított.