Sztáray Péter: Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett

SZTÁRAY Péter András
Budapest, 2022. február 14. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a HUNOR (Hungarian to Orbit) - Magyar Űrhajós Programról tartott sajtótájékoztatón az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Természettudományi Kutatóközpontjában 2022. február 14-én. A jelentkezési határidő lezárásáig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a programra, közülük az első értékelést követően 100 jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamat során. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett és szorgalmazza a valós párbeszéd mielőbbi létrejöttét - közölte szerdán az MTI-vel Sztáray Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, reagálva az Amerikai Egyesült Államok azon bejelentésére, hogy szankciós listára helyezte a Boszniai Szerb Köztársaság több vezetőjét. 
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) július 31-én bejelentette, hogy szankciós listára helyezték Radovan Viąković-ot, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét; Nenad Stevandić-ot, az entitás Nemzetgyűlésének elnökét, Željka Cvijanović-ot, az Államelnökség szerb tagját, valamint Miloą Bukejlović-ot, a Boszniai Szerb Köztársaság igazságügyi miniszterét.

A közlemény szerint az említett politikai vezetőket közvetlen felelősség terheli azon törvény elfogadásáért, amely kimondja, hogy Bosznia-Hercegovina Alkotmánybíróságának döntései az entitásban a jövőben nem alkalmazhatóak.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Egyesült Államok szerint ez akadályozza és fenyegeti a daytoni békemegállapodás végrehajtását.

A korlátozó intézkedések vagyonbefagyasztást rendelnek el a szankcionált személyeknek az Egyesült Államokban található tulajdonával szemben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy

Magyarországnak kiemelt nemzetbiztonsági érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása,

ezért hazánk a felelős szomszédságpolitika jegyében mindent megtesz annak érdekében, hogy a térségben és benne Bosznia-Hercegovinában hosszú távon stabilitás és béke legyen. A mostani, globális nehézségek közepette nincs szükség újabb biztonsági kihívásokra Európában - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a tapasztalatok egyértelműek, és világosan megmutatják, hogy

a Nyugat-Balkánon a szankciók mindig kudarcot vallottak, mindig csak bajt okoztak,

ezért "mi úgy gondoljuk, hogy a szankciókkal éppen az ellenkező hatást váltják ki a Nyugat-Balkánon, azok nem a békét segítik elő, hanem növelik a feszültséget és elmélyítik a konfliktusokat". A demokratikusan megválasztott vezetők szankcionálása éppen a stabilitás ellen hat, helyette a kölcsönös tisztelet talaján állva kellene konzultálni, nem a Nyugat-Balkánról, hanem a Nyugat-Balkánnal.

Ezért Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott vezetők mellett és szorgalmazza a valós párbeszéd mielőbbi létrejöttét - közölte az államtitkár.