Litvániából kapott segítséget a magyar hatóság Cseh Katalinék köreinek uniós botrányában

CSEH Katalin arckép, portré EP-képviselő KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikusnő SZEMÉLY
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Megérkezett Litvániából a magyar hatóságokhoz az a jogsegély, amelyet még a Cseh Katalinék családi vállalkozásához köthető céghálózat ügyében kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet. Hozzátették: az adóhatóság két éve rendelt el költségvetési csalás miatt nyomozást, mert a szóban forgó cégcsoport tagjai gyanús körülmények között juthattak több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez. Az ügyben egy gyanúsítottat már kihallgattak, akinek az érdekeltségeinél a közelmúltban milliárdos értéket meghaladó vagyont foglalt le a hatóság.
Vágólapra másolva!

Válaszolt a litván hatóság a magyar szerveknek arra a jogsegélykérelmére, amit a Cseh Katalinék családi vállalkozásához kapcsolható cégcsoport vonatkozásában kért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – derült ki a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség Magyar Nemzetnek adott tájékoztatásából. Azt is közölték:

Külföldről beszerzett információk segítik a nyomozást

A portál emlékeztet arra, hogy

az adóhatóság azért kezdeményezte a jogsegélyt, mert a céghálózathoz sorolható egyik kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, akitől fontos információkat remélnek.

A határokon átnyúló adócsalási ügyben a magyar hatóság egyébként több külföldi jogsegélykérelmet is kibocsátott már. A megkeresett országok közé tartozott Litvánia mellett Lengyelország és Csehország is. Utóbbi két országból is megérkeztek már a válaszok: a cseh jogsegély kiértékelése megtörtént, és úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy

a prágai kerületi ügyészségtől kapott információk a gyanút erősíthetik.

A főügyészség tájékoztatása szerint pedig a lengyel szervek által több részletben küldött választ még fordítják az illetékesek.

Cseh Katalin és férje, Berg Dániel az amerikai nagykövettel, David Pressmann-nal annak rezidenciáján Forrás: Facebook

Gyanús körülmények között megszerzett uniós pénzek

Cseh Katalinék köreinek botrányával 2021 nyarán, az Anonymus álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a sajtó, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást. A nyilvános adatok alapján ugyanis arra lehetett következtetni, hogy

a Cseh Katalinék családi vállalkozásához köthető céghálózat tagjai bűncselekménygyanús körülmények között pályáztak, és nyertek el 4,8 milliárd forintot.

A NAV szakemberei áttekintették a nagyjából fél tucat gazdasági társaságból álló hálózat elmúlt években benyújtott uniós tendereit. Ezek után a nyomozók megállapították, hogy a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek. Utóbbi elem meglehetősen lényeges, hiszen az adóhatóság munkatársai azt valószínűsítik, hogy a hálózat cégei tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, és többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

Gyanúsítás és milliárdos vagyonlefoglalás

Ide tartozik az is, hogy a NAV munkatársai az ügyben egy gyanúsítottat már kihallgattak, aki a portál információi szerint a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője. Őt az adóhatóság különösen jelentős, azaz ötszázmillió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítja. A férfi érdekeltségeinél ráadásul a közelmúltban milliárdos értéket meghaladó vagyont is lefoglaltak a nyomozók.