Több mint 3 milliárdnyi adót csalt el egy budapesti bűnbanda

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy budapesti adócsaló banda tagjai ellen, akik 4 éve alatt több mint három milliárd hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az ügyben összesen 42 ember érintett, a strómannok ellen indult eljárásokat külön kezelik majd tovább.
Vágólapra másolva!

A közel 400 oldalas vádirat szerint egy 46 éves férfi 2016 januárjában egy többszintes céghálózatot hozott létre. A cégben "nem végeztek valós tevékenységet", és azért jött létre, hogy ne fizessék be az adót.

A bűnbanda tehát adóelkerülésre irányuló „szolgáltatásokat" nyújtott, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet végző cégeknek.

Ezek a cégek azért léptek kapcsolatba a csalókkal, hogy a munkavállaóik után keletkezett adók megfizetését elkerüljék, emellett színlelt szerződések alapján kiállított fiktív számlák segítségével az áfa fizetési kötelezettségüket csökkentsék.

Annak érdekében, hogy a látszatot fenntartsák, teljesítették a szerződésekben lévő utalásokat, de a pénzt a munkavállalóknak járó fizetés és a bűnbandának járó 10-15%-os jutalék levonása után visszakapták.

A lelepleződés elkerülése érdekében a bűnszervezeti cégek nevében az elkövetők valótlan tartalmú bevallásokat nyújtottak be, illetve a fiktív cégvezetésekre strómanokat alkalmaztak.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

42 ember vádolnak különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel.

Az ügyészek börtönbüntetést, valamint vagyonelkobzást indítványoztak a vádiratban, kiemelten az eljárás során zár alá vett házakra, valamint a lefoglalt autókra és bankszámlapénzekre. A strómanok ügyében külön eljárás indult.