Nagy a baj: újabb háború törhet ki

Niger, tüntetés, 2023.07.30.,
Protesters cheer Nigerien troops as they gather in front of the French Embassy in Niamey during a demonstration that followed a rally in support of Niger's junta in Niamey on July 30, 2023. Thousands of people demonstrated in front of the French embassy in Niamey on Sunday, before being dispersed by tear gas, during a rally in support of the military putschists who overthrew the elected president Mohamed Bazoum in Niger. Before the tear-gas canisters were fired, a few soldiers stood in front of the embassy to calm the demonstrators. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A nigeri junta elrendelte a legmagasabb készültséget a fegyveres erőknél arra hivatkozva, hogy egyre nagyobb az esélye az ország elleni külső támadásnak.
Vágólapra másolva!

A szombaton nyilvánosságra hozott dokumentum szerint

a maximális készültség elrendelése lehetővé teszi a haderők számára, hogy bármilyen támadás esetén megfelelően reagáljanak

és "elkerüljék az általános meglepetést", illetve az is szerepel benne, hogy "egyre inkább érezhető a nemzeti területet érő agresszió veszélye".

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, az ECOWAS

megpróbál tárgyalni a július 26-i puccs vezetőivel, de azt is jelezte, hogy ha kell, csapatokat is bevet az alkotmányos rend helyreállítása érdekében, ha a diplomáciai erőfeszítések sikertelennek bizonyulnak.

közölte szombaton Omar Alieu Touray, az ECOWAS Bizottság elnöke.