Tíz évnél kevesebbet kaptak a borsodi gátőrt kivégző gyerekek

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetést kért arra a két fiatalra, akik brutális kegyetlenséggel végeztek egy idős gátőrrel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében két évvel ezelőtt. A kérésüket azzal indokolták, hogy a társadalom védelme az ilyen elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható. 
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo elsőként megírta, 2021 nyarán egy 14 és egy 16 éves fiú alkalmi munkákat végzett egy horgásztó mellett. Egy nap a tópart mellett dolgoztak, amikor a 77 éves gátőr megkérte őket arra, hogy segítsenek neki a feldarabolt fákat bepakolni az autójába.

Miután végeztek a rakodással, a két gyerek úgy döntött, kocsikázik egyet, ezért engedély nélkül beültek a férfi autójába és elhajtottak vele, de nem jutottak messzire, egy füves-bozótos területen elakadtak.

Már hazafelé tartottak, amikor találkoztak az autóját kereső férfival. Mivel ő sem tudta beindítani az autót, visszament a tópartra, és közölte a fiúkkal, hogy szólni fog a főnöküknek és hívja a rendőröket is.

A fiúk ezen annyira felháborodtak, hogy ütni-vert, rúgni kezdték a férfit, aki egy idő után megpróbált elmenekülni és segítséget kérni egy arra járó autóstól.

A két fiú ezt megakadályozta. Elhúzták az autótól a férfit, a sofőrnek pedig az mondták, hogy csak részeg és majd ők segítenek neki.

Miután az autó elment, fogtak egy-egy fadarabot és addig verték a nyugdíjast, amíg az meg nem halt.

Holttestét a fiúk a tó melletti erdős részre húzták, ahol faágakkal és levelekkel letakarták, majd hazamentek és a férfi autójának kulcsát a fagyasztóba rejtették.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gyerekeket a Miskolci Törvényszéken társtettesként, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint kifosztás és jármű önkényes elvételének vádjában bűnösnek találták,

ezért a 14 éves fiút 7 év 6 hónap, 16 éves társát pedig 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélték első fokon.

Ez ellen az ügyészség súlyosbítás, a védelem pedig enyhítés miatt fellebbezett.