Fülét-farkát behúzva hallgat a Momentum Donáth Anna szexuális ragadozó apjáról

Donáth László, Donáth Anna, montázs
Vágólapra másolva!
Hallgat Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő és a Momentum Mozgalom arról, hogy elítélték Donáth Anna apját, Donáth Lászlót, Gyurcsány Ferenc bizalmasát. Több kérdést is küldtünk a bírósági döntéssel kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Az egykori MSZP-s politikust testi sértés és szeméremsértés miatt ítélték el, és 1 millió forintos pénzbírságot szabtak ki rá a megismételt elsőfokú eljárásban.
Vágólapra másolva!

Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapest II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth Anna apja, Donáth László ügyében. A momentumos EP-képviselő Donáth Anna édesapját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben.

A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkész, Donáth Anna apja korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség 2021 februárjában emelt vádat aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt.

A bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Donáth Anna apját, Donáth Lászlót, két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében, emiatt pedig egymillió forintos pénzbírságra ítélte az egykori politikust.

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, így azt, hogy Donáth Anna apja, Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta. Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértettet.

A bíró is kitért a sértett szavahihetőségére, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak.

Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezett az ítélet ellen.

Gyurcsány Ferenc és Donáth László Forrás: Origo

Mélyen hallgat a Momentum és Donáth Anna

A fenti ítélettel kapcsolatban megkerestük Donáth Anna, európai parlamenti képviselőt és a Momentum Mozgalmat. Az alábbi kérdéseket küldtük nekik:

  1. Mit gondolnak az ítéletről?
  2. Vissza kell-e vonulnia a lelkészségtől Donáth Lászlónak?
  3. Milyen lepéseket tennének, hogy hasonló esetek ne történjenek meg?
  4. Szigorítanák-e a büntető törvénykönyvet, hogy nagyobb visszatartó erő legyen a hasonló ügyek esetében?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Először enyhe ítélet született

A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a bűnösségét tagadó volt politikust, és két és fél év felfüggesztett börtönre ítélte. A bűnösségét tagadó Donáth Anna apja, Donáth László azonban nem fogadta el az ítéletet és a tárgyalás megtartását kérte. A lelkész csak azt ismerte el vallomásában, hogy ingerülten szólt rá a sértettre. Az eljárás végén a bíróság jelentősen enyhítette a volt lelkész büntetését, akit csak becsületsértésben találták bűnösnek, amiért hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A szeméremsértés miatti eljárást azonban megszüntették.

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen és indítványozta az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését. A vádhatóság szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni – érvelt az ügyészség.

Donáth László és lánya Donáth Anna Forrás: MTI/Soós Lajos, Momentum

Hatályon kívül helyezés

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatására kötelezte a II-III. kerületi bíróságot.

A megismételt eljárás márciusban kezdődött és az ügy érzékenysége miatt zárt ajtók mögött.

A tárgyaláson meghallgatott négy tanú mindegyike, így maga a sértett is fenntartotta korábbi vallomását.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a vádhatóság álláspontja nem változott a bűnösség tekintetében, ezért indítványozták, hogy a vádlottat mondják ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségében, és ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre.

Az ügyész felhívta a figyelmet, hogy a sértett szavahihetőségével kapcsolatban semmilyen kétség nem merült fel, következetesen, változtatás nélkül adta elő a bíróság előtt a történteket. Donáth Anna apja, Donáth László képviseletét ellátó Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy a bíróság a becsületsértés megállapítása mellett alkalmazzon joghátrányt, hiszen ezt Donáth elismerte. A másik vádpontban azonban az eljárás megszüntetését kérte.