Kettős mérce: Hallgatnak a balliberális pártok Donáth László szexuális zaklatási ügyében

Donáth László Foglalkozás lelkész mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Foglalkozás lelkész MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2014. október 3.
Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstráci
Budapest, 2014. október 3. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Sem az MSZP, sem a DK, sem a Párbeszéd, sem a Momentum nem reagált a Magyar Nemzetnek Donáth László, volt szocialista országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész szexuális zaklatással kapcsolatos kérdésére. A lap azt a következtetést vonta le ebből, hogy a #metoo-mozgalmat is csupán politikai furkósbotként használja az ellenzék.
Vágólapra másolva!

Egyetlen megkérdezett ellenzéki párt – az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum – sem reagált arra a kérdésre: mi a véleményük arról, hogy a volt szocialista országgyűlési képviselőről, a lelkész Donáth Lászlóról híre ment, hogy egy szeretetotthonban legalább egy alkalmazottat szexuálisan zaklatott - olvasható a szerdai Magyar Nemzetben. A lap a balliberális pártokon kívül megkereste a Norvég Civil Támogatási Alap támogatását élvező Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületet (NANE) is, azonban válasz tőlük sem érkezett. A nemzetközi #metoo-mozgalom magyarországi képviselete is csak annyit közölt, elsődleges céljuk, hogy a hozzájuk forduló, szexuális erőszakot elszenvedőknek tanácsot adjanak, ezért "más közéleti, politikai színezetű ügyekben" nem foglalnak állást. A Magyar Nemzet aláhúzta, a kormányellenes média is feltűnő távolságtartással számolt be a történtekről, pedig hasonló esetekben – akárcsak a gyanú alapján – a nők legfőbb védelmezőjeként jelentek meg, hevesen tiltakoztak, és akár nemzetközi szintre is emelték az ügyet. A balliberális kettős mércére több példát is hozott a lap:

  • Marton László rendező esetét, akit évtizedek után vádolt meg molesztálással a nyíltan kormányellenes Sárosdi Lilla színésznő. Amikor a botrány kitörése után másfél évvel Marton újra rendezett, ellenzéki képviselőnők – Bangóné Borbély Ildikótól Szabó Tímeán keresztül Szél Bernadettig – közös közleményben tiltakoztak.
  • Nagy Blanka esetét, akiért szintén egy emberként állt ki a balliberális ellenzék és médiája, amikor a felcsúszott szoknyájáról közölt képet a PestiSrácok újságírója. Sőt Gyurcsány Ferencék egyenesen törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentben, hogy többé „egy nőt se alázhassanak meg aljas módon elkészített fotóval".
  • A balliberális média mindeközben a mai napig a címlapon tartja, nemzetközi botránnyá emelte és minden részletét boncolgatja annak, hogy az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás Dél-Koreában egy éjszakai bárban megpaskolta egy fiatal nő fenekét.
  • Havas Henrik zaklatási ügyét, amiben először Baukó Éva, majd nem sokkal később Molnár Anikó állt a nyilvánosság elé azzal, hogy Havas egy közös munka alkalmával szexuálisan zaklatta őt. Ekkor az ellenzékiek azt sugallták, hogy a Havast vádolók bulvárszereplők, az egykori újságírót pedig azért támadják, mert könyvet írt a Jobbik akkori elnökéről, Vona Gáborról.