Leleplezték Hofi Géza hazug mítoszát

Aczél György; Hofi Géza; Komlós János; Lázár György, Komlós János, portré, író, újságíró, konferanszié, színigazgató, érdemes művész, humorista, színész
Budapest, 1977. március 31. Az Országház kupolacsarnokában március 31-én ünnepélyesen kiosztották az 1977. évi Kiváló és Érdemes Művész címeket. Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese, a kitüntetett Hofi Géza, Komlós János, a Mikroszkóp Színpad igazgatója és Lázár György, a Minisztertanács elnöke. MTI Fotó: Szebellédy Géza
Vágólapra másolva!
A Hofi megmondja, a Hofi odamond még Kádárnak is - ez volt a 87 éve született, 21 éve meghalt Hofi Géza köré épített mítosz a kommunizmusban. Ezt a mítoszt leplezte le az M5 História című műsora.
Vágólapra másolva!

Hofi Géza a magyar kabaré valószínűleg leghíresebb alakja.

A humorista évtizedeken át szórakoztatta a magyar közönséget.

A Kádár-rendszer megmondóembere egy olyan időszakban élcelődhetett a rendszeren, amikor mindent áthatott a cenzúra.

- mondta Mező Gábor kutató, újságíró.

- mondta Tóth Eszter Zsófia történész is.

- mondja Mező Gábor.

Az Egyetértés vadásztársaság egy olyan elit csoport volt, ahova csak a kiváltságosok kaphattak meghívást. A vadásztársaság szilveszteri összejövetelein Hofi magánelőadásokat tartott. Kádár meg volt győződve arról, hogy a humorista soha nem fog a hatalommal szembefordulni - tette hozzá Mező Gábor.

Hofi a Népszabadságnak a hetvenes években adott interjújában beszélt arról, hogy a rendszer megbízik benne, így nem ellenőrzik amit mondani akar, de a poénjaival akkor sem lőhet mellé. Neki is meg kell húzni a határokat, hogy kit és mivel kritizálhat.

Kádár annyira biztonságban érezte a saját hatalmát, hogy engedhette, hogy nevessenek egy kicsit rajta is.

Hofi Géza humorista a Magyar Rádió stúdiójában Forrás: Fortepan

Hofi segített megteremteni - a rendszert kiszolgálva - azt a látszatot, hogy az élet jobb, ez egy élhetőbb szocializmus - mondta a műsorban Mező Gábor.

Hofi Géza haláláig aktív volt, rajongótábora pedig a mai napig óriási, a tehetsége vitathatatlan. De a legendája hamis.