Ismerőseinek segített kijátszani a törvényeket egy földhivatali dolgozó

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Egy földhivatali dolgozó ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, költségvetési csalás és termőföld jogellenes megszerzése miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási ügyészség. A nő régi ismerőseinek segített a földjeiket átminősíteni.
Vágólapra másolva!

A földügyi szakügyintézőként dolgozó kecskeméti nő 2019 májusában két régi ügyfelének kérelme alapján 22 szántó és legelő végleges más célú hasznosítását engedélyezte.

Társai, az ügy másik két vádlottja, napelemparkot akartak létesíteni a területen, ezért a földvédelmi járulék megfizetése alól is mentesültek.

Annak ellenére, hogy a napelemparkok nem jöttek létre, a két férfi alig fél év múlva újabb átminősítést kérelmezett. Telephellyé szerették volna nyilvánítani a földeket.

A nőnek a kérelmeket szabály szerint el kellett volna utasítania a kérelmüket, de nem tett ilyet. Inkább hamis feljegyzéseket készített, amelyek szerint a korábban engedélyezett beruházások megvalósultak.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyintéző a földterületek telephellyé történő átnevezésében is közreműködött, ami azt jelenti, hogy visszaélt a hivatali hatáskörével, aminek révén az egyik cégvezető vádlott a földforgalmi törvény kijátszásával megszerezte cégei számára öt termőföld tulajdonjogát.

Ezek a vállalkozások jogosulatlanul mentesültek a földvédelmi járulék megfizetése alól is és összesen 13 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészek mindhármukat költségvetési csalással és hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítással vádolják. Emellett a földforgalmi törvény szabályainak kijátszásával megszerzett termőföldek esetében az érintett cégvezetőnek és az ügyintézőnek termőföld jogellenes megszerzése miatt is felelnie kell.