Láng Zsolt: Arra kérjük a főpolgármestert, tartsa be a kormánnyal kötött megállapodást

LÁNG Zsolt kormánybiztos, Láng Zsolt Péter magyar jogász, politikus, a Magyar Országgyűlés tagja
Budapest, 2022. május 30. Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án. A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ismét bebizonyosodott, hogy Karácsony Gergely újra büntetni akarja az autósokat. Hamarosan újra megnyitják a Lánchidat, de továbbra is korlátozni fogják a gépjárműforgalmat a nemzeti büszkeségünkön. A Világgazdaság cikkéből kiderül, hogy az autósok nem térhetnek vissza a Lánchídra pénteken, annak ellenére sem, hogy szó szerint ez a kormányzati támogatás feltétele: a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezési engedélye: december 16-tól, péntek délutántól a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják a hidat – áll a Budapesti Közlekedési Központ közleményében, amely megjegyzi, az egyéni gépjárművel közlekedők nem mehetnek a hídra.

Lánchíddal kapcsolatosan Karácsony Gergely nem a megállapodásnak megfelelően jár el Forrás: Ripost

Ezzel lépéssel Karácsony Gergely teljesen szembe megy a kormánnyal kötött megállapodásnak, amely szerint a hatmilliárdos kormányzati támogatás feltétele, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot.

Autósüldözés és az autósok büntetése miatt úgy látszik, hogy Karácsony Gergely inkább lemondana 6 milliárd forintról annak érdekében, hogy eldönthesse, ki hajthat át az ország egyik jelképének tartott Lánchídon.

– áll szó szerint a Magyar Közlönyben. A hídról tavaly júniusban tiltották ki az autósokat, akkor még azt ígérték, 2022 decemberében visszatérhetnek rá. Sőt, amikor idén októberben visszahelyezték a kőoroszlánokat, a sajtóeseményen szintén elhangzott, hogy a vállalt határidőre, december közepére vissza fogják tudni engedni a gépjárműforgalmat a hídra.

Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos megerősítette, azzal, hogy a főváros olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy a gyalogos és a gépjárműforgalom sem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

A kormányhatározat értelmében a Fővárosi Önkormányzat és a kormány abban állapodott meg, hogy a Lánchíd teljes fejújítását a kormány 6 milliárd forinttal támogatja.Ennek a feltétele az volt - világosan meghatározva a kormányhatározatban -, hogy az autósforgalom korlátozása nem tarthat többet, mint 18 hónap.

Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat a holnap Karácsony Gergely úgy nyitja meg a felújított Lánchidat, hogy nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat.

– nyilatkozta Láng Zsolt.

Mint ismert, a Lánchíd felújítása 2021 márciusában kezdődött el. Ha a főváros folytatta volna a Tarlós István idején kiírt eljárást, akkor 5 milliárd forintot takaríthatott volna meg.

A nemrég átadott Blaha Lujza térhez hasonlóan a Lánchíd felújítása is csökkemtett műszaki tartalommal történt, ugyanis a Tarlós által tető alá hozott megállapodás nemcsak a Lánchídra vonatkozott, hanem a Széchenyi István téri villamosközúti aluljáróra is

Karácsony Gergely nem tartja be a kormánnyal kötött megállapodást Fotó: Szabó Gábor - Origo

A főpolgármester hamisan azt állította, hogy előző közbeszerzési pályázatot az előző városvezetés írta ki, majd dobta vissza.

Azonban ez sem így történt: a pályázatot már bőven Karácsony Gergely ciklusa alatt nyilvánították eredménytelennek.

A Karácsony által kiírt közbeszerzésen az A-Híd Zrt jól járt, ugyanis csökkentek a vállalkozót terhelő kockázatok és jelentősen megnőtt az előleg mérete. Míg az előző főpolgármester 75 millióban maximálta az előleg mértékét, ez mostanra 20 százalékra, megközelítőleg bruttó 5 milliárdra emelkedett, A vállalkozóra vonatkozó napi kötbért a vállalkozói díj 0,5 százalékáról 0,25 százalékra vágták meg, a 20 százalékos meghiúsulási kötbért pedig 10 százalékra.

Karácsonyék és a városvezetés nem indokolta meg, hogy miért nőttek jelentősen a költségek és, hogy miért csökkentek a kockázatok.